Hoppa till huvudinnehåll

Stora NHL-pengar skonade Sport – trots sportsligt magplask blev det en rejäl vinst

Vasa Sports vd Tomas Kurtén
Sports verkställande direktör Tomas Kurtén. Vasa Sports vd Tomas Kurtén Bild: Yle/ Jakob Lillas Vasa Sport,tomas kurtén

Hockeyligaklubben Sport meddelar att säsongen 2019–20 genererade en vinst på nästan 150 000 euro. Sportsligt sett gick det inte lika bra. Då säsongen avslutades och en grundserieomgång återstod låg laget hopplöst sist i serietabellen. Arenarenoveringen i Vasa är på slutrakan och vd Tomas Kurtén hoppas på att den nya restaurangverksamheten ska generera extraklirr i klubbkassan.

Det är NHL-pengar som bidrar till att Sports ekonomiska resultat landar på plus. För ett år sedan tecknade Sportspelarna Tony Sund (San Jose) och Joel Kiviranta (Dallas) var sitt NHL-kontrakt och därför landade en välkommen extrapott på nästan 500 000 euro i klubbkassan.

Klubbens vd Tomas Kurtén säger till Yle Sporten att en del av NHL-pengarna hann återinvesteras i spelartruppen i mitten av säsongen i ett försök att rädda jubileumssäsongen då Sport fyllde 80 år. Försöket misslyckades ändå.

Tack vare NHL-pengarna kan Sport stoltsera med en betydlig resultatförbättring. Under den föregående räkenskapsperioden (05/2018–04/2019) blev det förlust på 71 400 euro. Den nyss avslutade (05/2019–04/2020) räkenskapsperioden genererade i sin tur en vinst på 148 651 euro.

Trots att resultatet förbättrades så sjönk omsättningen med 5,9 procent, från 4 952 157 euro till 4 660 457 euro.

Joel Kiviranta fick under säsongen spela NHL-hockey i Dallas.
Joel Kiviranta fick under säsongen spela NHL-hockey i Dallas. Joel Kiviranta fick under säsongen spela NHL-hockey i Dallas. Bild: Gerry Angus/Icon Sportswire/AOP Joel Kiviranta

Sport har spelat i FM-ligan sedan säsongen 2014–15 då klubben var tvungen att skaffa en ligaaktie för 1,8 miljoner euro. I augusti fick ligan den sista delbetalningen på 600 000 euro.

Klubben fick låna ihop 600 000 euro för att kunna betala. Det nya lånet amorteras under de fem kommande åren.

Nyrenoverad arena

Under säsongen har Sports hemmaarena genomgått en stor renovering och därför varit en byggarbetsplats. Faciliteterna kommer att vara bättre i höst då projektet är i hamn.

I hemmapremiären mot Ässät den 10 oktober kommer Sport att ha tillgång till en arena med betydligt fler sittplatser än tidigare. Under hockeymatcher får 5 000 åskådare plats i arenan.

Tomas Kurtén förevisar nya restaurangutrymmen i Vasa elektriska arena.
Tomas Kurtén visar upp arenabygget i mars 2020. Tomas Kurtén förevisar nya restaurangutrymmen i Vasa elektriska arena. Bild: Yle/Sebu Björklund ishallar,tomas kurtén

Den nya arenan ger möjlighet till nya intäkter. Sport har tecknat ett 20-årigt hyresavtal beträffande driften av restaurangverksamheten. Även evenemang som inte har med ishockey att göra kommer därmed att ge klirr i klubbkassan

Kurtén säger att de första 3–5 åren kommer att bli särskilt viktiga och att klubben har gjort en del märkbara investeringar för att skapa en attraktiv restauranghelhet. Evenemangskalendern ser, sett till omständigheterna, hoppingivande ut.

– Det börjar röra på sig i rätt riktning och det finns intresse för såväl partikongresser som friidrottsevenemang.

"Alla hockeylag skulle gärna börja i oktober"

På grund av coronapandemin blir det ingen ligastart i mitten av september. Första nedsläpp är först den 1 oktober. Sport inleder säsongen med tre bortamatcher och den 10 oktober är det dags för hemmapremiär i den nya arenan.

I Sport har man inget emot att starten skjuts upp. Laget behöver inte inleda säsongen med 8–10 bortamatcher och också i övrigt tycker Kurtén att det ur ett ekonomiskt perspektiv vore idealiskt med en permanent förskjutning.

– Det är egentligen bara positivt. Jag tror att alla hockeylag i Finland gärna skulle börja i oktober och avsluta i mitten av maj.

I Sport hoppas man på att direkt kunna arrangera matcher utan några publikrestriktioner. Kurtén uppger att klubben har sålt ungefär lika många säsongskort som för ett år sedan.

Under den senaste tiden har även andra ligaklubbar resultatrapporterat. Ässäts vinst var 134 000 euro, medan Tappara fick nöja sig med 14 000 i vinst. TPS gjorde i sin tur en brakförlust som uppgick till cirka 1,9 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport