Hoppa till huvudinnehåll

Tokyoborna skeptiska till OS nästa år – majoritet vill ställa in spelen eller skjuta upp dem ytterligare

Person med ansiktsmask tittar på plakat med OS-logon.
Person med ansiktsmask tittar på plakat med OS-logon. Bild: Kimimasa Mayama / EPA-EFE / All Over Press Sommar-OS i Tokyo 2020

Tokyoborna är inte särskilt positivt inställda till olympiska sommarspel i staden nästa år, visar en undersökning. En majoritet vill ställa in spelen eller flytta fram dem ytterligare.

Coronapandemin tvingade IOK till det sällsynta beslutet att skjuta upp sommar-OS i Tokyo med ett år. Meningen är att sommarspelen ska invigas den 23 juli 2021.

Från arrangörshåll har man slått fast att sommaren 2021 är sista chansen att ordna spelen. Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har ändå sagt sig vara hoppfull inför nästa år.

Tokyoborna verkar ändå inte vara värst hoppfulla.

En majoritet av dem vill nämligen inte ha något OS i deras stad nästa år. Det visar en undersökning gjord av nyhetsbyrån Kyodo och TV-kanalen Tokyo MX.

Majoriteten, 51,7 procent, av de tillfrågade vill inte att spelen arrangeras i staden nästa år. 27,7 procent av de tillfrågade vill ställa in spelen helt och hållet, medan 24 procent vill flytta fram OS ytterligare.

Av de tillfrågade tyckte 46,3 procent att spelen ska ordnas sommaren 2021. 31,1 procent av de som svarade på undersökningen ville att spelen ordnas i en avskalad form nästa sommar, utan publik, medan 15,2 procent tyckte att spelen ska ordnas helt som normalt.

1 030 personer svarade på undersökningen som gjordes mellan den 26 och 28 juni.

Källa: AFP