Hoppa till huvudinnehåll

Bostadspriserna har sjunkit i Finland men fortsätter stiga i huvudstadsregionen

En "Till salu"-skylt utanför ett hus.
Bostadspriserna i huvudstadsregionen har stigit med 1,4 procent och sjönk i resten av landet med 3,5 procent jämfört med maj i fjol. En "Till salu"-skylt utanför ett hus. Bild: Mostphotos bostadsområden,bostäder,fastighetsbranschen,Fastigheter & byggande,fastighetsaktiebolag,bostadsmarknaden

Bostadspriserna i huvudstadsregionen har stigit med 1,4 procent och sjönk i resten av landet med 3,5 procent jämfört med maj i fjol. Jämfört med april var priserna nästan oförändrade. Däremot gjordes ungefär 30 procent färre köp än i fjol, meddelar Statistikcentralen.

Mest sjönk priserna i Västra Finland och framförallt i Uleåborg där priserna förra året var på en högre nivå än vanligt.

Jämfört med 2015 har priserna sjunkit mest i Östra Finland, med omkring 17 procent, i Västra och Norra Finland, med omkring fyra procent. I Södra Finland har priserna stigit med ungefär sju procent.

I Esbo, Vanda och Åbo var priserna så gott som oförändrade jämfört med 2019, men i Helsingfors steg priserna med två procent och i Tammerfors med 1,3 procent.

Däremot har kvadratmeterpriset på radhuslägenheter stigit i hela landet med 0,6 procent. Som mest har priserna stigit i Esbo och Grankulla. Jämfört med i fjol steg kvadratmeterpriset med 6,5 procent, rapporterar Taloussanomat.

Det betyder att radhuslägenheter i medeltal är betydligt dyrare i Esbo än i Helsingfors.

Läs också