Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget i Sverige oroar läkare – inte ens ett negativt coronatest hjälper, 14 dagars karantän gäller för Sverigeresenärer

Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Infektionsöverläkare Juha Salonen. Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut. Bild: Yle/Pia Lagus Juha Salonen,Vasa centralsjukhus,salonen

Det har nu gått en månad utan några nya fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt. Viruset är för tillfället kväst i det här området, men nu oroar turismen från Sverige - infektionsöverläkare Juha Salonen påminner om vikten av att hållas i frivillig karantän i 14 dygn.

Vasa sjukvårdsdistrikt skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande där man skriver att man är mycket bekymrade över hur turismen från Sverige ska påverka coronasituationen i distriktet. Man påminner därför om utrikesministeriets rekommendation: att varje person som anländer från Sverige till Finland borde hålla sig i frivillig karantän under två veckors tid.

Det här gäller också om man har testat negativt för covid-19.

- Man kan inte utesluta att personen inte håller på att utveckla en coronavirusinfektion eller har blivit smittad efter provtagningen, säger Juha Salonen.

Inga test av symptomfria

Inte heller antikroppstest anses tillräckligt tillförlitliga.

- Det bästa sättet att förebygga eventuell smitta är att undvika resor och följa de rekommendationer som getts om frivillig karantän och säkerhetsavstånd, säger Salonen.

Sjukvårdsdistriktet meddelar också att det förekommit att resenärer från Sverige sökt sig till coronatest i Finland, trots att de inte har symptom som tyder på corona. Testning av symptomfria är inte ett alternativ till frivillig karantän, påminner sjukvårdsdistriktet.