Hoppa till huvudinnehåll

Den erkända cirkusgruppen Cirque du Soleil på konkursens rand, avskedar 3 500 anställda

Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013.
Cirque du Soleil grundades år 1984 är världens största aktör inom nycirkus. Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013. Bild: EPA/LEONARDO MUNOZ Cirque du Soleil,nycirkus

Coronapandemin lade tiotals cirkusproduktioner på is från och med mars, och det skuldsatta bolaget kan inte längre fortsätta sin verksamhet, rapporterar CNN.

En av världens främsta grupper inom nycirkus, kanadensiska cirkusföretaget Cirque du Soleil har gjort en konkursansökan och avskedar 95 procent av sin personal - 3 500 anställda.

Bolagets aktieägare har ingått avtal om att ta över Cirque du Soleils skulder och investera 300 miljoner dollar i bolaget. Därtill kommer man att ge ett bidrag på 20 miljoner dollar för de anställda och underleverantörer som påverkas av uppsägningarna.

Bolaget var extremt skuldsatt redan före pandemin, bland annat på grund av investeringar för kommande produktioner. Skulderna uppskattas uppgå till kring 900 miljoner dollar.

Cirque du Soleil grundades år 1984 och är världens största aktör inom nycirkus.

Före pandemin hade gruppen över 40 permanenta och turnerande shower runt världen och anställda från 50 olika länder.

  • Historiequizet: Mjölk, läsk och exklusiva festdrycker

    Ett historiequiz för hela familjen.

    Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Denna gång är temat olika drycker. Ibland dricker vi för att släcka törsten, andra gånger för att skapa feststämning. Det är svårt att tänka sig firandet av märkesdagar eller årliga fester utan tillhörande drycker. Men den allra viktigaste drycken är vatten, eftersom vattnet är livsviktigt för oss.

  • Nya insikter för företagare under coronakrisen - arbetsinkomsten spelar stor roll även före pensionen

    Arbetsinkomsten bestämmer även sociala förmåner.

    Under våren och sommaren har många småföretagare inom till exempel turism- och restaurangbranschen påverkats av coronapandemin. Det här har lett till att flera har haft det kämpigt ekonomiskt, men även till att många företagare har insett kopplingen mellan inkomsten de uppger och vilka sociala förmåner de har rätt till. Carl Pettersson, VD för försäkringsbolaget Veritas, säger att många företagare har varit tvungna att skjuta upp sina försäkringsavgifter, men att många även har höjt sin arbetsinkomst under våren och sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje