Hoppa till huvudinnehåll

Ett femtio år långt mordkapitel stängs - Golden State-mördaren erkänner tretton mord

Joseph DeAngelo, känd som Golden State-mördaren, har erkänt sig ligga bakom tretton olika mord. Erkännandet är del av ett avtal som DeAngelo ingått med den amerikanska åklagaren för att undvika dödsstraff.

Förutom morden medgav DeAngelo också att han ligger bakom våldtäkter, inbrott och andra brott. Den 74-åriga mördaren väntas få livstids fängelse. Domen kommer att avsluta en brottsutredning som fick sin start på 1970-talet.

DeAngelo begick brott runt om i delstaten Kalifornia och hade flera öknamn, bland annat Diamond Knot Killer och The East Area Rapist. Det var först senare som myndigheterna insåg att de här mördarna och våldtäktsmännen var samma person - Joseph DeAngelo.

Han misstänks vara en av USA:s värsta seriemördare och serievåldtäktsmän genom tiderna.

"Jerry tvingade mig"

DeAngelo är före detta polis och Vietnamveteran. Han greps i april 2018. Utredare använde sig av släktforskningssajter där de jämförde DNA från brottsplatserna på 70- och 80-talen med dem på sajterna för att spåra honom.

Sedan han greps har han suttit isolerad i ett fängelse i Sacramento.

Måndagens rättegång hölls i ett stort auditorium i Sacramento State University så att offrens anhöriga skulle kunna närvara men ändå utöva social distansering.

DeAngelo och hans advokater var iklädda plastmasker för att skydda sig från coronaviruset. DeAngelo satt under rättegången i en rullstol och hade med sig en stav.

DeAngelo har tidigare hävdat att en person som heter Jerry som bor inom honom "tvingade" honom att begå brotten. Åklagarna har ändå tvivlat på DeAngelos påståenden eftersom han en gång fejkade en hjärtattack efter att han blivit tagen på bar gärning för stöld.

Källor: AFP, BBC, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes