Hoppa till huvudinnehåll

EU öppnar sina yttre gränser för 14 länder från och med i morgon - USA, Ryssland och Brasilien inte med på listan på grund av det svåra smittläget

Turisteja Fontana di Trevin suihkulähteellä Roomassa
Turister vid Fontana di Trevi i Rom. Arkivbild. Turisteja Fontana di Trevin suihkulähteellä Roomassa Bild: Adriano Candiago Italien,Fontana di Trevi,Rom,turism,turister

EU-länderna har fattat beslut om att delvis öppna sina yttre gränser från och med i morgon. Men många viktiga länder lyser med sin frånvaro på listan över de 14 länder som omfattas av lättnaderna.

På listan över länder som bedöms säkra för inresa finns Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay.

Man är också beredd att öppna EU:s yttre gränser för inresor från Kina under förutsättningar att europeiska resenärer garanteras motsvarande villkor i Kina.

Stora globala spelare som USA, Brasilien, Indien och Ryssland lyser däremot med sin frånvaro på grund av smittläget i de här länderna.

Länder där man fått kontroll över smittläget kan inkluderas efter hand, medan länder där utvecklingen går mot det sämre kan strykas från listan.

Kriterierna för de länder som finns med på listan är att antalet fall av covid-19 ska vara lika stort eller mindre än i EU i medeltal. Länderna ska också kunna visa på en stabil eller nedåtgående trend vad antalet nya fall beträffar.

Tillgången på information samt förutsättningarna för att testa och spåra misstänkta fall beaktas också i sammanhanget.

Kommissionen har uppmanat EU-länderna att öppna de inre gränserna för varandra innan de yttre gränserna öppnas. Så är ändå inte fallet. Bland annat har Finland varit restriktivt med att öppna sina gränser för EU-länder där smittläget är sämre.

I sista hand ligger beslutet om att öppna gränserna hos respektive medlemsland. Med andra ord kan länder som Finland fortsättningsvis ha striktare bestämmelser för inresa, även om man fattar beslut om att öppna unionens yttre gränser.