Hoppa till huvudinnehåll

Extremhögergrupp från Åbo hyrde jaktstuga i Aura – höll sammankomst med kampsportsträning och konserter

Miehen nyrkki.
Den extrema gruppen Ukonvasama är aktiv och baserad i Åboregionen. Miehen nyrkki. Bild: Petri Aaltonen / Yle våld,misshandel,Knytnäve

Extremhögergruppen Ukonvasama organiserade under helgen ett evenemang med kampsportsträning och konserter i en jaktstuga i Aura, rapporterar Yle Uutiset. Jaktföreningen var inte medveten om evenemangets natur.

Jaktföreningens ordförande Rami Marttila beklagar att föreningen nu sammankopplas med den här typen av nynazistiska grupper.

Svårt att förutse liknande incidenter

Marttila berättar att det är svårt att förhindra att denna typ av situation uppstår.

- Det är svårt att förutse, ifall det är en ensam individ som hyr jaktstugan utan att berätta om de egentliga avsikterna, säger Marttila.

Marttila berättar också att stugan var i gott skick och välstädad efter helgens besök.

Enligt Marttila ska föreningen under veckan träffas och diskutera det som hänt. Planen är att försöka arbeta för att liknande incidenter ska gå att förhindra i framtiden.

Gruppen förekom i rapport från Inrikesministeriet

Extremhögergruppen har även tidigare år arrangerat sammankomster i jaktstugor i Egentliga Finland, utan att berätta om avsikterna för hyresvärdarna.

En av dessa inträffade i Letala förra året, när gruppen hyrde en stuga från jaktföreningen MS Laitilan Kaiku. Även i detta fall hade bokningen gjorts i en privatpersons namn.

Ukonvasama är en av flera organisationer verksamma i Sydvästra Finland som förekom i Inrikesministeriets rapport om extremistiska rörelser, som publicerades tidigare i år. Andra organisationer som figurerar i rapporten är Kohti Vapautta! och Soldiers of Odin.

Tar inte ställning till enskilda gruppers aktiviteter

Varken Sydvästra Finlands polisinrättning eller Skyddspolisen vill kommentera det som inträffat under helgen i Aura.

Skyddspolisen meddelar också att de inte tar ställning till enskilda extrema gruppers aktiviteter som inte direkt hotar medborgares säkerhet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Auran metsästysseuran majalla pidettiin äärioikeiston tapahtuma – seura yllättyi vuokraajien taustoista". Översättningen är gjord av Carl Fahllund.

Läs också