Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska Jonas Holmqvist andas lugnt i hemstaden Bordeaux men vill inte ha ny lockdown: "Många verkar ha glömt att det fortfarande finns ett virus ibland oss"

Mansperson klädd i röd läderrock, ler lite och ser in i kameran. I bakgrunden gammal arkitektur.
Jonas Holmqvist i sin hemstad Bordeaux, här utanför stadens operahus. Mansperson klädd i röd läderrock, ler lite och ser in i kameran. I bakgrunden gammal arkitektur. Bild: Privat / Jonas Holmqvist Österbotten,Jakobstad,man,professor,Frankrike,Jonas Holmqvist

Efter en tuff vår av isolering njuter fransmännen av livet igen. Finlandssvenska Jonas Holmqvist, som bor i Bordeaux, glädjer sig åt att tillvaron nästan återgått till det normala. Risken för en andra smittvåg oroar ändå.

Bordeaux i sydvästra Frankrike har mycket lite smitta i omlopp. Jonas Holmqvist verkar som professor vid en handelshögskola i staden, som varit hans hem i nästan tio år.

Han följer noggrant med coronasituationen för hela regionen Nouvelle-Aquitaine, där Bordeaux är huvudort.

– Jag såg nyss den senaste statistiken för regionen, som alltså är en region med 6,5 miljoner människor, och det var bara sju stycken nya fall, säger Holmqvist.

Det gör att Holmqvist just nu kan njuta av en tillvaro som alltmer liknar den normala.

– I vardagen är jag ganska lugn. Vårt campus har öppnat på nytt men vi får fortfarande jobba hemifrån, vilket de flesta av oss gör. Men det är sommarlov och inga studerande på campus, jag drar en sommarkurs online.

Kvinna med ansiktsmask går på ett övergångsställe.
Finland och Frankrike valde olika vägar i hanteringen av coronakrisen. Holmqvist tycker att båda länderna har hanterat situationen bra. Kvinna med ansiktsmask går på ett övergångsställe. Bild: Mohammed Badra / EPA Frankrike,Paris,coronavirus,pandemier

I staden har restauranger och caféer öppet som normalt och Holmqvist gläds åt att åter få umgås med vänner och kolleger.

– Igår träffade jag några kolleger på en vinbar, så det sociala återkommer också. Men visst iakttar man ändå en viss försiktighet, vi valde en uteservering så att vi skulle få sitta utomhus.

En andra smittvåg och ny lockdown oroar

Frankrike har totalt sett fortfarande drygt 57 000 sjuka i covid-19, men det är stor skillnad mellan regionerna. En del har drabbats hårt, andra nästan inte alls.

Efter vårens mycket tuffa restriktioner har landet ändå smittan relativt bra under kontroll, vilket fått fransmännen att börja ta ut svängarna. Enligt Jonas Holmqvist kanske rentav för mycket.

– Det har egentligen gått från en extrem till en annan. Från mitten av mars till mitten av maj satt vi egentligen instägda, vi fick ju gå ut bara en timme per dag med ett intyg på oss. Då vi öppnade upp så var det några veckor av försiktighet, men nu i juni så verkar många ha glömt att det fortfarande finns ett virus ibland oss.

Det har egentligen gått från en extrem till en annan

Holmqvist nämner den årliga nationella musikfestivalen som exempel.

– I Paris var det massor med människor som trängdes tillsammans. Vi har fortfarande ett förbud mot folksamlingar på fler än tio personer och det här respekterades inte alls.

I söndags ordnades dessutom kommunalval i landet och Holmqvist ställer frågan om det var riktigt klokt att i nuläget trängas i små vallokaler.

Socialistiska partiets Anne Hidalgo står och köar för att få rösta i lokalvalet i Frankrike. Hon är klädd i beige jacka och framför henne står en äldre dam med blått munskydd.
De franska lokalvalen ordnades i söndags. Här väntar Paris borgmästare Anne Hidalgo (i beige) på att få rösta. Socialistiska partiets Anne Hidalgo står och köar för att få rösta i lokalvalet i Frankrike. Hon är klädd i beige jacka och framför henne står en äldre dam med blått munskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Frankrike,Anne Hidalgo

– Som de allra flesta i Frankrike blir jag lite orolig, eftersom vi har lyckats få ner smittan väldigt bra och det är klart att det finns en risk att det bryter ut på nytt.

Den typ av strikta lockdown som fransmännen tvingades genomgå är inget man vill ha tillbaka, påpekar Holmqvist.

– Både för ekonomin och för människor överlag var det väldigt tungt. Frankrikes ekonomi har lidit svårt, egentligen stod ju landet stilla i två månader. En ny lockdown av samma slag skulle bli väldigt förödande.

Den mänskliga delen, att man inte fick träffa andra människor alls, det var tungt

Holmqvist själv klarade våren relativt bra, eftersom hans jobb som forskare nästan inte påverkades alls. Kontoret byttes mot hemmet, men också normalt finns forskarkollegerna långt borta – i Helsingfors, Bryssel eller London till exempel. Att undervisa på distans var utmanande, men gick det också.

– Den mänskliga delen, att man inte fick träffa andra människor alls, det var tungt.

Oklart när det går att resa till Finland?

Såhär års skulle Jonas Holmqvist normalt se fram emot en semesterresa till de gamla hemknutarna i Jakobstad. Men än så länge kan man inte resa fritt mellan Finland och Frankrike. Den finländska regeringen har lovat nya beslut i frågan om reserestriktonerna senast den 10 juli.

För Holmqvist är frågan tudelad.

– Normalt skulle jag för länge sedan ha bokat min resa, men det har jag inte gjort i år. Jag vill absolut inte vara den som för smitta till Jakobstad, samtidigt är jag nu i en region som har färre fall per invånare än vad man har i Österbotten.

Han ifrågasätter den finländska regeringens beslut att göra upp reserestriktioner enligt land istället för region.

– Jag förstår att det är enklast att kolla ett pass. Samtidigt är det nu möjligt för personer att resa till Finland från en region med mycket smitta bara landet i stort har läget under kontroll.

Emmanuel Macron talar till folket 14.6.2020
President Emmanuel Macron i ett av sina tv-sända tal till nationen. I Frankrike finns ett utbrett missnöje med regeringens hantering av coronakrisen och opinionsmätningar ger lågt stöd för landets ledning. Emmanuel Macron talar till folket 14.6.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Frankrike

Holmqvist följer både fransk och finländsk media och anser att bägge länderna skött krisen relativt bra. Frankrike hade inhemsk smittspridning redan i december, det vill säga innan man ens visste att coronaviruset fanns. När smittspridningen sedan upptäcktes var de tuffa åtgärderna nödvändiga, enligt Holmqvist.

– Medan Finland, som lyckligtvis inte fick in virus lika tidigt på samma sätt, kunde ta en lite mera avslappnad inställning. Jag vet ju att mycket stängde i Finland, men det var ju aldrig så i Finland att man var tvungen att sitta inne. Jag tycker väl att båda länderna valde rätt strategi beroende på sitt läge.

Korrigering gjord klockan 13:40, Bordeauxregionen ändrat till regionen Nouvelle-Aquitaine, där Bordeaux är huvudort.