Hoppa till huvudinnehåll

Golfbanan i Hangö fick miljöcertifikat: "Banans totala utsläpp under ett år motsvarar en flygning från Helsingfors till Madrid"

VD Lena Haanpää och tidigare styrelseorförande Harri Bucht vid HanGolf golfbana i Hangö.
Tidigare styrelseordförande Harri Bucht och Han-Golfs vd Lena Haanpää poserar vid en gulnande green på Hangö golfbana. "Regndansen är dansad", säger Haanpää som hoppas på att den torra perioden skulle få ett slut. VD Lena Haanpää och tidigare styrelseorförande Harri Bucht vid HanGolf golfbana i Hangö. Bild: Yle / Sebastian Dahlström Hangö,Västnyland,golfbana,han-golf

Avfallshantering, belysning, sophantering, giftfri ogräsbekämpning: många bäckar små bildar en helhet som gör att Han-Golfs bana på Hangö udd nu hör till 10 av Finlands 150 golfbanor som kan stoltsera med ett internationellt miljöcertifikat.

Även om certifikatet är färskt är miljötänk inte något nytt vid golfbanan. Han-Golfs tidigare styrelseordförande Harri Bucht säger att man jobbat målmedvetet under en längre tid.

- Certifikatet är bara ett bevis på att vi håller internationell standard, säger Bucht.

Bakom certifikatet står GEO Foundation som är en internationell miljöorganisation med fokus på golfbranschen. Vid sidan av de konkreta åtgärder som golfbanan vidtagit i underhållet har man även beaktat artrikedomen och naturens mångfald vid banan.

- Runtom golfbanan finns det 130 olika fågelarter, och växtlivet är också rikligt, säger Han-Golfs vd Lena Haanpää.

I samband med att Han-Golf anhöll om GEO-certifikatet mättes också koldioxidavtrycket. Testet visade att banans totala utsläpp, inklusive besökarnas bilfärder, håller en jämförelsevis låg nivå.

- Hela årets avtryck motsvarar ett flyg från Helsingfors till Madrid, säger Harri Bucht.

Slätklippta gräsmattor och nedhuggen skog - hur grön kan en golfbana bli?

Oberoende av hur miljövänlig en golfbana blir så kommer man inte ifrån att det i grunden handlar om slätklippta gräsmattor och i viss mån nedhuggen skog. Till exempel Yles kampanj #pelastapörriäinen (rädda småkrypen) uppfylls inte på en välansad fairway eller green.

- Vi undviker medvetet bekämpningsmedel, och den möjlighet vi erbjuder människor att vara ute och umgås är mycket större än den skada vi gör på miljön, säger tidigare styrelseordförande Harri Bucht.

- Men klart är också att arbetet hela tiden fortsätter. CEO:s miljöcertifikat betyder inte att arbetet är färdigt, det är bara en början, tillägger han.

Allt fler fattade golfklubban under coronavåren

Våren 2020 har inte varit en idrottens vår. De flesta sportgrenar har varit svåra att utöva. Men golf hör inte till dem. På golfbanan är det lätt att hålla distans.

Vd Lena Haanpää säger att antalet spelare på Han-Golfs bana har ökat med över 40 procent under våren.

- Under hela fjolåret beviljade vi 20 green cards, hittills i år har vi gett ut 50 stycken, konstaterar Haanpää.

En rad golfkärror och en skylt där golfare uppmanas desinfiera golfkärran.
Coronavåren syns ännu i Hangögolfarnas vardag. Det är desinficering av golfkärran som gäller, både före och efter rundan. En rad golfkärror och en skylt där golfare uppmanas desinfiera golfkärran. Bild: Yle / Sebastian Dahlström coronavirus,golf,begränsningar,hangö golfbana

Tidigare associerades golf till en sport för överklassen, men den trenden har vänt säger vd Lena Haanpää.

Sedan golfförbundet beslöt att inte längre reglera spelarnas klädkod har sporten öppnats upp för flera.

- Det handlar om små saker. Att man numera till exempel får spela i t-shirt lockar många, säger Haanpää.

Har du champagneförsäkringen i skick för din nästa hole-in-one?

Enligt tradition ska den som lyckas slå golfbollen i hålet med bara ett slag bjuda alla spelare som vid ögonblicket befinner sig på banan på champagne. Man kan till och med teckna en försäkring som täcker champagnekostnaderna i fall av en hole-in-one. De flesta tar dock en medveten risk och väljer att spela utan en sådan försäkring.

- Visst kommer det några hole-in-one per år, men oftast brukar spelarna inte skylta med det, utan bara bjuda sina närmaste medspelare på champagne, säger Han-Golfs vd Lena Haanpää. Sitt namn får man ändå på klubbhusets vägg och på golfklubbens webbsida.

Själv har Lena Haanpää inte lyckats med någon hole-in-one, men Harri Bucht har fått uppleva det en gång.

- Visst är det en trevlig känsla, det var ett lite längre hål så jag såg inte var bollen landade. Vi letade efter bollen och så föreslog min kompis att vi skulle titta i hålet, och där låg den!

Läs också