Hoppa till huvudinnehåll

Hotellen och restaurangerna kämpar med det låga antalet besökare - Mara önskar sänkt mervärdesskatt för att rädda branschen

Sommarklädda personer fotade bakifrån på en somrig gågata.
Finländska turister spenderar procentuellt mer pengar än turisterna från andra EU-länder, men det räddar inte hotellbranschen enligt Mara. Sommarklädda personer fotade bakifrån på en somrig gågata. Bild: Amanda Vikman/Yle Turist,ledigt

Hotell har tvingats sätta lapp på luckan och restaurangerna kämpar med att locka tillbaka kunderna. Branschorganisationen Mara hoppas på en sänkt mervärdesskatt för att rädda företagen.

Restriktionerna i och med coronaviruset har slagit hårt mot restaurangerna och hotellen, visar en undersökning Turism- och restaurangförbundet, Mara, låtit göra.

Beslutet att förlänga restaurangernas öppettider till klockan två och öka antalet tillåtna kunder till 75 procent togs emot med glädje inom branschen, men kunderna är fortsatt försiktiga och pengarna uteblir.

Enligt 31 procent av krögarna har man ändå haft möjlighet att kalla tillbaka alla sina arbetstagare, medan endast 11 procent uppger att de inte kunnat ta tillbaka sin personal överhuvudtaget.

Dessutom anser 70 procent av aktörerna inom restaurangbranschen att man genom att göra förändringar kan fortsätta sin verksamhet i framtiden.

Hotellen har det svårare än restaurangerna

Sämre går det däremot för hotellen.

Då gränserna stängdes uteblev turisterna, och även om finländarna procentuellt spenderar mera pengar under resor i Finland än turister från EU-länderna gör, är bortfallet av intäkterna ett faktum enligt Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet, Mara

- Det är ett mycket kritiskt läge i hela branschen, både för arbetstagare och arbetsgivare. Kassorna är tomma i nästan alla företag, säger Lappi.

Endast 12 procent av aktörerna inom hotellbranschen uppger att de haft möjlighet att ta tillbaka all sin personal, 21 procent uppger att de inte kunnat ta tillbaka sin personal överhuvudtaget.

Även om 79 procent tror att de klarar coronasituationen efter justeringar, har en del fått sätta lapp på luckan helt, något som inte är lika vanligt bland restaurangerna.

Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag.
Det fina sommarvädret har fått finländarna att återvända till uteserveringarna. Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag. Bild: Yle/Arash Matin Åbo,uteservering,restauranger,sommar,blanko

Maras lösning: sänkt mervärdesskatt

För att återuppliva hotell- och restaurangbranschen föreslår Mara att mervärdesskatten sänks.

- Det skulle underlätta situationen märkvärdigt både för små och stora företag, säger Timo Lappi.

De kommande två åren vill Mara se en mervärdesskattsänkning från tio till fem procent som skulle innebära en prissänkning på bland annat persontrafik, hotellnätter och konsertbiljetter.

På så sätt tror organisationen att man kunde locka kunder till bland annat hotellen som enligt prognoser i nuläget får se en ökad kundmängd så sent som i höst 2021.

På restaurangsidan vill Mara sänka mervärdesskatten till 10 procent för de kommande 12 månaderna, detsamma gäller alkoholförsäljningen som för närvarande ligger på 24 procent.

Det här skulle innebära mera klirr i kassan för staten då kunderna väljer att dricka på krog i stället för att köpa samma flaska i butiken.

Vill se fler kinesiska och ryska turister

Mara tittar också hoppfullt förbi landgränserna, och hoppas på ett kassaflöde från de utländska turisterna inom kort.

Finland tar emot flest turister från Kina, Storbritannien, Ryssland och Sverige, och från alla dessa länder är åtminstone nöjesresor till Finland förbjudna.

Tyska turister som också är en vanlig syn på turistmålen i Finland, tillåts göra nöjesresor till vårt land från och med den 13 juli.

Men även de finska turisterna borde vara med och bära sitt strå till stacken enligt Lappi.

- Mycket hänger på att de inhemska turisterna besöker nöjesparker, hoteller och spa-anläggningar eftersom gränserna än så länge hålls stängda, förklarar Lappi.

Artikeln uppdaterades den 30.6 klockan 16.08 med kommentarer av Timo Lappi.