Hoppa till huvudinnehåll

Inhemsk turism på uppsving på mindre kända platser

En man och en kvinna står lutade mot ett staket uppe i en trähuskoja i skogen
Eftersom utländska turister uteblev, satsar Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila starkare på inhemska besökare. En man och en kvinna står lutade mot ett staket uppe i en trähuskoja i skogen Bild: Mårten Wallendahl / Yle inrikesturism,hållbar turism,ulla-beth mäki-jussila

Eftersom utländskt resande decimerats till följd av virusvarningar, måste också inhemska turismföretag lägga om strategin. Finländska privatresenärer är sällan beredda att betala lika höga priser som asiatiska turister eller storbolag med kundbesök. I Österbotten väntar sig branschen ändå att naturupplevelser är något tillräckligt exotiskt för att locka också inhemska besökare.

Turismbranschen är bland de hårdast drabbade näringsgrenarna till följd av coronapandemin. Bedömare tror att turismen ändrar form, då det globala resandet knappast återvänder lika snabbt som det försvann. Inhemsk turism är uppåtgående, men för exotism- och upplevelseturismen krävs nytänkande för att attrahera inhemska kunder i stället för asiatiska och ryska besökare med tjocka plånböcker.

Miljardbusiness i förändring

Normalt sysselsätter branschen nationellt 140 000 personer och omsätter sammanlagt omkring 14 miljarder euro. Även om en del turismföretag upplever att inhemsk turism vuxit till följd av coronaepidemin, så har den utländska turismen kraschat. 95 procent av utrikesturisterna försvann i ett svep. Att företagskunder ställde in både kundbesök och teamdagar förvärrade ytterligare läget för en del företag som erbjuder kost, logi och annan turistanpassad service.

Mari Keiski som är projektchef med turismfrågor på Kosek – Karlebynejdens utveckling, har följt med hur tursimnäringen kollapsade, reformerades och reste sig i Mellersta Österbotten.

– Det märks nu att folk som tänkte semestra utomlands har tänkt om. Nu vill de upptäcka Finland och många tar sig till västkusten och Karlebyregionen för första gången, säger Keiski.

Mindre platser intresserar

Övernattningsställena är ännu inte uppe i samma besöksnivåer som före krisen, förutom på campingplatserna. Men regionens trumfkort, naturen, har öppnat upp för nya företag inom näringen.

– Vi märker att det är många som letar efter mindre platser. Det är inte längre bara Lappland som gäller för de som vill ta sig ut i naturen. Skärgården här är speciell för de som kommer från inlandet, så vi upplever ett verkligt uppsving för inhemsk turism i den här trakten. Men det behövs mera samarbete för att nå full potential, säger Mari Keiski.

Enligt henne är utbud och efterfrågan i dag i obalans, så att efterfrågan är större än utbudet. För att de båda ska mötas, behöver flera småföretag slå sig samman för att kunna erbjuda service och tjänster som helhetslösningar året om.

Fyra personer ute på vandring står på en spång längs en vandringsled i Mellersta österbotten
De finländska nationalparkerna har massor att erbjuda också för finländare, anser Axel Hellsten, Mari Keiski, Natalia Alaspää och Rauno Karhukorpi Fyra personer ute på vandring står på en spång längs en vandringsled i Mellersta österbotten Bild: Privat vandring,inrikesturism,hållbar turism,mari keiski

Ett företag som märker en ny trend under epidemin är Emmes retreat i Nedervetil. Med en lugn stugby med tio övernattningsplatser i trädhus, några meter över marken, attraherar de besökare som letar efter lugn och ro.

Projekt skulle locka utlänningar

– Man kommer inte hit för äventyrsturism eller extremsporter. Det finns andra ställen som erbjuder sånt. Hit kommer man för att hitta lugn och ro och njuta av naturen, säger Henrik Wiik, som tillsammans med Ulla-Beth Mäki-Jussila driver trädhusstugbyn intill Emmes sjö.

Även om säsongen blev annorlunda än paret hade tänkt, blev det med facit i hand inte sämre.

– Vi måste ju tänka om, eftersom de utländska turisterna uteblev. Vi hade hoppats på marknadsföring genom Visit Finland och ett nytt Kvarkenprojekt som riktat sig till främst tyska kunder. Men nu måste vi satsa mera på att locka finländare hit, och de verkar ha hittat oss säger Mäki-Jussila.

Hon verkar som retreatledare och drar yogakurser och har insett att både utlänningar och finländare upplever att platsen är exotisk.

– Det som vi finländare tar för givet, som att gå och plocka lingon eller tranbär i en tyst skog, upplever schweizare eller fransmän som väldigt exotiskt, säger Mäki-Jussila.

Men de har fått inse att det inte bara är urbana mellaneuropéer som fattar tycke för stillheten och avskildheten.

Coronan ökade businessen

Att coronakrisen fick företag och utlänningar att hastigt lämna bokningslistan var först ett problem för retreatstället, men löste sig efter hand.

– Alla bolag och grupper som normalt fyller kapaciteten på våren och försommaren avbokade genast. Men fler och fler privatpersoner från hela landet började hitta oss genom sociala medier och tidningsartiklar, så nu har vi klart mera bokningar. Så för oss har coronan medfört ett litet uppsving, säger Henrik Wiik.

Problemen för småföretag är att dels få lönsamhet i en liten verksamhet, men samtidigt behålla det småskaligt autentiska. Det märker man också inom branschorganisationerna.

– Vi borde ha flera företag inom turismen som satsar mera på sin verksamhet. Nu är det många som jobbar med turism som en bisyssla, så de kan inte alltid stå till tjänst då det finns efterfrågan, säger Mari Keiski.

Storleken har betydelse

Keiski efterlyser därför mera samarbete mellan de små aktörerna i trakten, så att alla serviceformer kan garanteras. I Mellersta Österbotten försöker man nu stärka samarbetet mellan näringsidkarna, så branschen ska stärkas.

I Emmes har man inlett en del samarbeten med andra företag för att bredda verksamheten, och ägarparet välkomnar alla initiativ till att göra verksamheten solidare, men inom kontrollerade ramar.

– Det är skillnad på att vara ett av de stora turismcentrena i Lappland, dit folk åker för upplevelseturism som snöskotersafari eller forspaddling. Men det vore bra att ge mera plats åt de små aktörerna inom branschen, säger Henrik Wiik.

Ett par sitter i lotusställning på en yogamatta i en sal
Det går inte att jämföra äventyrsturism i turistcentren med småskaligt företagande där man marknadsför lugn och ro, säger Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila sittandes i sin yogapaviljong. Ett par sitter i lotusställning på en yogamatta i en sal Bild: Mårten Wallendahl / Yle yoga,turism,inrikesturism,hållbar turism,ulla-beth mäki-jussila

Österbottnisk turism ökar

Medan Wiik tycker att ro och stillhet kunde marknadsföras mera till jäktade stadsbor, tycker Keiski att det också finns fartfyllda aktiviteter i trakten som kunde vidareutvecklas. Och även om den utländska turismen decimeras något tag framöver, så är Mari Keiski övertygad om att sektorn går framåt även nu.

– Vi var först rädda att folk inte skulle våga resa efter coronan. Men jag är jätteglad att människorna har vågat börja röra sig igen. Och den inhemska turismen har vuxit jättemycket här i trakten, säger Keiski.

Det exceptionella läget har enligt Keiski fått företagarna att tänka över sin profil och marknadsföring. Det går inte att sälja samma koncept till samma priser åt inhemska turister, som till utländska. Statistiskt spenderar kineser och ryssar avsevärt mera pengar per semesterdygn i Finland, jämfört med inhemska turister.

– Företagen har tvingats förändra sig och tänka på vad de erbjuder. Priserna kan inte vara så höga för inhemska turister. Och sen ska man erbjuda någonting extra, säger Mari Keiski.

Plats för alla stadsbor

Frågan är enligt Keiski hur man lyckas koordinera samarbetet mellan de olika näringsidkarna och paketera servicen rätt. Men det är något man jobbar med aktivt inom nätverk i Mellersta Österbotten.

Keiski anser ändå att naturen i sig kan vara en tillräckligt exotisk ingrediens för att attrahera även inhemska besökare.

– Det är många finländare som inte är bekanta med våra nationalparker. Många stadsbor har inte tidigare varit ute i naturen, så här finns en stor potential. Nu då folk söker mindre kända platser i Finland så är Mellersta Österbotten ett bra val, för här ryms man, säger Mari Keiski.