Hoppa till huvudinnehåll

Medierapporter: Kina har antagit den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong

Den nya säkerhetslagen betecknas som den största juridiska förändringen i Hongkong sen den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina för 23 år sen.
Den nya säkerhetslagen betecknas som den största juridiska förändringen i Hongkong sen den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina för 23 år sen. Den nya säkerhetslagen betecknas som den största juridiska förändringen i Hongkong sen den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina för 23 år sen. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Kinas högsta lagstiftande organ - den nationella folkkongressens ständiga utskott - har nu antagit den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong. Det uppger flera lokala medier.

De 162 medlemmarna i Nationella folkkongressens ständiga utskott godkände på tisdagen enhälligt säkerhetslagen för Hongkong. Det rapporterar bland andra South China Morning Post.

Enligt tidningen kan lagen träda i kraft redan på onsdagen. Det är årsdagen för överlämningen av Hongkong till Kina.

Kina hävdar att lagen är nödvändig för att stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och för att slå vakt om den nationella säkerheten.

Demokratiförespråkare både i Hongkong och omvärlden befarar att lagen kommer att leda till stora inskränkningar i yttrandefriheten och medföra slutet på Hongkongs självstyre.

På onsdagen är det 23 år sedan Storbritannien överlät Hongkongområdet till Kina som en Särskild administrativ region, under parollen "ett land - två system" som skulle garantera Hongkong ett stort mått av självstyre.

Joshua Wong talade till reportrar i Hongkong den 28 maj.
Joshua Wong talade till reportrar i Hongkong den 28 maj. Joshua Wong talade till reportrar i Hongkong den 28 maj. Joshua Wong

En av Hongkongs mest kända unga demokratiaktivister - Joshua Wong - meddelade genast på tisdagen att han lämnar ledningen för sin organisation Demosisto - eftersom han befarar att han blir en av de omedelbara måltavlorna för myndigheterna när den nya säkerhetslagen träder i kraft.

Lagförslaget har under senare tid orsakat massiva protester i Hongkong.

Exakta innehållet klarnar först senare

Den nationella säkerhetslagen - eller säkerhetslagarna - tros medföra de största juridiska förändringarna för Hongkong sen överlämningen till Kina. Men det exakta innehållet i lagen har inte ännu avslöjats för allmänheten. Detaljerna i lagen tros komma att presenteras senare under tisdagen.

Många befarar att den helt enkelt kommer att kriminalisera alla politiska handlingar i Hongkong som inte godkänns av Peking. Enligt medieuppgifter kan brott mot lagen medföra livstidsstraff.

Obekräftade medieuppgifter ger också vid handen att det kommer att upprättas särskilda interneringsanläggningar för personer som misstänks för brott mot säkerhetslagen.

Enligt Hongkongs säkerhetsminister kommer en särskild polisstyrka och en särskild kommission att upprättas för att upprätthålla lagen. Fastlandskina får rätt att skapa egna säkerhetsorgan i staden.

Omvärlden protesterar

Säkerhetslagen för Hongkong har fördömts av Europa, USA, Storbritannien och hela västvärlden.

Redan på måndagen började USA avveckla sin speciella handelsrelation med Hongkong genom att stoppa export av avancerad militärutrustning och högteknologiska varor till området.

Bland andra Japan och Taiwan fördömde tidigt på tisdagen det kinesiska beslutet. Enligt Japan drar det mattan undan för tanken om "ett land - två system" om lagen nu antas.

Taiwan varnade taiwaneser för att resa till Kina, eftersom den nya lagen kan medföra risker för dem. Enligt Taiwan kommer säkerhetslagen att få allvarliga följder för friheterna, de mänskliga rättigheterna och för samhällsutvecklingen i Hongkong.

Källor: Reuters, AFP, South China Morning Post, Yle