Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kina har antagit kontroversiell säkerhetslag för Hongkong, uppsving för turism på okända orter, ryska skottpengar upprör i USA

En bild av den kinesiska nationella folkkongressen fotad uppifrån. Man ser ledamöterna och en stor scen.
De 162 medlemmarna i Nationella folkkongressens ständiga utskott godkände på tisdagen enhälligt säkerhetslagen för Hongkong En bild av den kinesiska nationella folkkongressen fotad uppifrån. Man ser ledamöterna och en stor scen. Bild: EPA / Ng Han Guan Kina,Nationella folkkongressen

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter. Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Medierapporter: Kina har antagit kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong

Flera lokala medier uppger att Kinas högsta lagstiftande organ, den nationella folkkongressens ständiga utskott, har nu antagit den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong.

Demokratiförespråkare både i Hongkong och omvärlden befarar att lagen kommer att leda till stora inskränkningar i yttrandefriheten och medföra slutet på Hongkongs självstyre.

Kina hävdar att lagen är nödvändig för att stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och för att slå vakt om den nationella säkerheten.

Uppsving för turism på okända semesterorter

Eftersom utländskt resande decimerats till följd av coronaviruset, måste också inhemska turismföretag lägga om strategin. Finländska privatresenärer är sällan beredda att betala lika höga priser som asiatiska turister eller storbolag med kundbesök.

En man och en kvinna står lutade mot ett staket uppe i en trähuskoja i skogen
Eftersom utländska turister uteblev, satsar Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila starkare på inhemska besökare En man och en kvinna står lutade mot ett staket uppe i en trähuskoja i skogen Bild: Mårten Wallendahl / Yle inrikesturism,hållbar turism,ulla-beth mäki-jussila

I Österbotten väntar sig branschen ändå att naturupplevelser är något tillräckligt exotiskt för att locka också inhemska besökare.

Stor brand i Norra Österbotten

Räddningsverket har begränsat en 250 hektar stor brand i terrängen i Muhos nära Uleåborg i Norra Österbotten. Branden spred sig snabbt med vinden på ett svåråtkomligt område.

Det fanns inte heller vatten på området så man var tvungen att hämta vatten till platsen vilket saktade ner släckningsarbetet.

Rapporter om ryska skottpengar upprör i USA

Rapporter om att Ryssland erbjöd, och betalade ut, belöningar till afghanska krigare för dödliga angrepp mot amerikanska soldater i Afghanistan upprör i USA.

Presidentti Donald Trump seisomassa neuvotteluhuoneessa Valkoisessa talossa.
Vita huset dementerar att rapporterna skulle ha nått USA:s president Donald Trump. Presidentti Donald Trump seisomassa neuvotteluhuoneessa Valkoisessa talossa. Bild: Saul Loeb / AFP Donald Trump,Vita huset

Både demokrater och republikaner vill nu veta vem som visste vad och när, och varför inget gjordes.

Golden State-mördaren erkänner tretton mord

Ett femtio år långt mordkapitel stängs. Joseph DeAngelo, känd som Golden State-mördaren, har erkänt sig ligga bakom tretton olika mord.

Erkännandet är del av ett avtal som DeAngelo ingått med den amerikanska åklagaren för att undvika dödsstraff. Förutom morden medgav DeAngelo också att han ligger bakom våldtäkter, inbrott och andra brott.

Vädret

I dag regnar det rikligt på många håll i söder och öster. I öster kan det lokalt åska. I landets västra del är det halvklart till mulet men mest uppehåll. I norr är det mulet och det kan förekomma regnskurar .

Temperaturen i väst är mellan 16 och 22 grader och i resten av landet mellan 14 och 20 grader.

Vindvarning för landområde råder i landets östra del där det blåser kraftiga västliga till nordvästliga vindar i kväll och natt, i vindbyarna 15 m/s.

Till havs råder det varning för hård vind på Finska viken (17 m/s) och Norra Östersjön (14 m/s), och hård vind väntas även på Saimen (14 m/s).

Varning för sjögång gäller på östra Finska viken. På eftermiddagen och kvällen råder måttlig sjögång, där den signifikanta våghöjden överstiger 2,5 meter.