Hoppa till huvudinnehåll

Pargas investerar miljoner i nytt skolcampus – stadsdirektören: "En satsning på framtiden"

Pargas svenska gymnasiums byggnad i ljusa och bruna tegel, med cyklar parkerade utanför.
Det nya kreativitetscentret ska omfatta såväl svensk- som finskspråkiga utbildningar. Arkivbild. Pargas svenska gymnasiums byggnad i ljusa och bruna tegel, med cyklar parkerade utanför. Bild: Philip Stenkula/Yle Pargas,Pargas skolcenter

Planerna för ett nytt, stort skolcampus i Pargas går vidare. Det står klart efter stadsstyrelsens möte under måndagen.

Där godkändes ett intentionsavtal med Kustregionens utbildningsfastigheter Ab, eller Kustfast, som i praktiken möjliggör skapandet av ett nytt kreativitetscenter vid Skolgatan. Centret ska innefatta svenska och finska högstadier, gymnasier och Axxell.

Planen är att samla alla andra stadiets utbildningar i Pargas nära varandra och på det sättet skapa ett fördjupat samarbete mellan alla aktörer i det nya kreativitetscentret. Samtidigt kan utrymmen börja användas gemensamt och på ett effektivare sätt än tidigare.

Stadsdirektören: "Fantastiska nyheter"

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén är mycket nöjd med stadsstyrelsens beslut.

- Nog är det fantastiska nyheter för hela Pargas, att vi får alla utbildningar samlade på samma område. Det kan leda till helt nya pedagogiska möjligheter och samarbete mellan skolorna, säger Nygrén.

Patrik Nygrén
Enligt Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén har rektorer och skolfolk också fått säga sitt angående det planerade kreativitetscentret. Patrik Nygrén Bild: Yle/ Marie Söderman patrik nygrén

Nygrén berättar att projektet nu kan gå in i nästa fas.

- Intentionsavtalet uttrycker den gemensamma viljan hos alla inblandade parter att förverkliga projektet. Nu kan den konkreta planeringen börja, tillsammans med Axxell och Kustfast, säger Nygrén.

Jätteinvestering för staden

Förhandlingarna mellan staden, Axxell och Kustfast har strävat efter att möjliggöra att Kustfast bygger nya utrymmen för Axxell på Skolgatan. Frågan har då varit vad som ska hända med Axxells tidigare utrymmen på Vapparvägen.

Enligt intentionsavtalet kommer Pargas stad att förvärva fastigheten vid Vapparvägen, förutom internatbyggnaderna, från Kustfast. Det meddelar Pargas stad i ett pressmeddelande.

Hela projektet utgör en jättestor investering för staden, med en slutsumma på 20 miljoner euro. Lägger man till den investering som Kustfast väntas göra stiger summan för projektet till över 25 miljoner.

- Visst är det en stor investering det är frågan om, men som jag ser det är det framför allt en framtidssatsning, säger Patrik Nygrén.

Läs också