Hoppa till huvudinnehåll

Perparim Hetemajs Benevento överlägsen vinnare i Serie B och klart för Serie A – tränas av den legendariske Filippo Inzaghi

Filippo Inzaghi tränar Benevento som vann Serie B.
Filippo Inzaghi tränar Benevento som vann Serie B. Filippo Inzaghi tränar Benevento som vann Serie B. Benevento Calcio,Filippo Inzaghi

Med sju omgångar kvar är det redan klart att den lilla klubben Benevento vinner Serie B, och avancerar till det italienska finrummet i fotboll, Serie A. I laget spelar den finländska mittfältaren Perparim Hetemaj.

Hoppa över Twitterpostning

Benevento säkrade mästerskapet i Serie B genom att på måndagskvällen vinna över Juve Stabia med 1–0 på hemmaplan. Italienaren Marco Sau gjorde matchens enda mål i den 71:a minuten, bara en minut efter att han blev inbytt.

Men det kunde ha gått illa: Benevento fick backen Luca Caldirola utvisad i den 24:e minuten och tvingades spela med en mans underläge återstoden av matchen. Perparim Hetemaj spelade hela 90 minuter.

Perparim Hetemaj
Perparim Hetemaj fick en titel på bältet. Perparim Hetemaj Bild: All Over Press fotboll,Perparim Hetemaj,hetemaj

I och med att Benevento säkrade sin biljett upp, återvänder klubben till Serie A efter en kort paus: laget spelade i högsta ligan säsongen 2017–2018. Det är för övrigt också den enda gången som Benevento Calcio, från staden med samma namn i Kampanien ungefär 50 kilometer nordost om Neapel, spelat i serie A.

Perparim Hetemaj, före detta finländsk landslagsspelare, återvänder också han till Serie A – efter en säsong nere i Serie B. Åren 2011–2019 spelade Hetemaj 239 matcher för Veronaklubben Chievo i Serie A.

Överlägsen vinnare

Benevento säkrade sitt mästerskap i ett rekordtidigt skede av säsongen. Bara en gång tidigare (Ascoli 1978) har ett lag lyckats bärga titeln lika tidigt.

På 31 matcher har Benevento samlat in 76 poäng medan tvåan Crotone och trean Cittadella samlat ihop 52 poäng var på lika många matcher.

Beneventos trupp är inte den namnstarkaste, tvärtom hittas det på pappret tyngsta namnet vid sidan av planen. Lagets tränare Filippo Inzaghi ihågkoms som en notorisk målskytt såväl i ligan (198 mål för bland annat Juventus och AC Milan) som i Italiens landslag (25 mål). Den 46-årige Inzaghi tog över som Beneventos tränare inför den pågående säsongen.

Hoppa över Twitterpostning

– Pojkarna har skrivit historia. Vi har vunnit varje hemmamatch och mer vet jag inte vad jag ska säga, säger Inzaghi i tv-intervjun efteråt enligt bland andra sajten Football-Italia.

– Jag är tacksam över att klubben trodde på mig. Vi har Europas bästa försvarsstatistik. Killarna har varit superba, jublar Inzaghi.

Följande säsong kommer bröderna Simone att mötas – den äldre brodern Filippo tränar Benevento medan den yngre brodern Simone tränar toppklubben Lazio.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport