Hoppa till huvudinnehåll

President Putin vände sig åter till ryssarna och bad dem stöda konstitutionsändringen

President Vladimir Putin deltar i en videokonferens om skötseln av coronaepidemin. Bilden har tagit den 15 maj utanför Moskva.
För Putin är det viktigt med ett tillräckligt högt valdeltagande. President Vladimir Putin deltar i en videokonferens om skötseln av coronaepidemin. Bilden har tagit den 15 maj utanför Moskva. Bild: EPA-EFE/All Over Press Vladimir Putin,Ryssland

Rysslands suveränitet bygger på uppriktigt känd patriotism och omsorg om fosterlandet, sa president Vladimir Putin på tisdagen i ett kort tal till folket.

Det var i samband med invigningen av ett minnesmärke över soldater som stupade i andra världskriget som Putin vände sig till väljarna.

Det gjorde han inför den sista dagen av den allryska omröstningen om ändringar av landets konstitution.

För Putin är valdeltagandet en fråga om prestige. Han har lovat att folkets vilja avgör, därför behövs ett valdeltagande på minst 50 procent.

För att locka väljare talade han om de känslor som han anser vara gemensamma för de ryska medborgarna.

Han talade om värderingar som sanning och rättvisa, respekt för dem som arbetar och för de gamla, omsorg om familjen och barnen, en hög moral och andlig uppfostran.
- Vi röstar inte bara om förändringar utan om i vilket land vi vill leva, sa Putin bland annat.

Ett sådant land beskrev han som ett med modern utbildning och hälsovård, med pålitligt socialskydd och en effektiv maktutövning som folket kontrollerar.

Putin avslutade med att understryka betydelsen av att rösta och sa att varje röst är viktig.

Ha sa inget om hur ett ja i omröstningen ger honom själv möjlighet att fortsätta som president ända fram till 2036.

Läs också