Hoppa till huvudinnehåll

Sverige grundar coronakommission för att utvärdera landets virushantering: "Viruset en brutal påminnelse om att ensam inte är stark"

Sveriges statsminister Stefan Löfven höll på tisdag kväll en presskonferens för att presentera den kommission som ska utreda och utvärdera Sveriges hantering av coronakrisen.

I presskonferensen deltog också vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren. Du kan se presskonferensen i sin helhet genom att klicka på play-knappen ovan.

Statsminister Stefan Löfven inledde presskonferensen med att konstatera att coronaviruset blottlagt brister i det svenska samhället.

- Den här krisen har satt bristerna i vårt samhälle i blixtbelysning, sa Löfven.

Han konstaterade också att coronaviruset är en "brutal påminnelse om att ensam inte är stark".

- Vi har tusentals döda. Nu är det frågan om hur Sverige förändras, inte om.

Det första steget står klart. Sverige grundar en coronakommission vars uppgift är att utvärdera den svenska hanteringen av viruset samt virusets effekter.

Kommissionen ska göra internationella jämförelser och avlägga flera rapporter. Den slutgiltiga rapporten ska lämnas in den 28 februari 2022.

Kommissionen kommer att ledas av juristen Mats Melin, som tjänstgjorde som Sveriges chefsjustitieombudsman 2004–2011 samt som justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen 2011–2018.

Kommissionen kommer också att omfatta experter inom flera områden, bland annat vård, nationalekonomi, etik, statsvetenskap och juridik.

Under presskonferensen betonades också att coronavirusets framfart i Sverige inte är över samt betydelsen av internationellt samarbete eftersom pandemin är en global kris.