Hoppa till huvudinnehåll

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Sundom

En man och en kvinna står på en brygga i en småbåtshamn
Johan Neovius och Elisabeth Henriksson stortrivs i Sundom. En man och en kvinna står på en brygga i en småbåtshamn Bild: Yle/Roger Källman Sundom,elisabeth henriksson

Vi är mitt ute på landsbygden men ganska nära stan. Så säger Johan Neovius om byn Sundom, som han har nominerat till tävlingen Bästa hemknuten.

Sundom blev år 1973 en del av staden Vasa. Byn ligger tio kilometer söder om Vasas centrum.

Sundom bjuder på många upplevelser, från den marina miljön och närheten till havet och till den "alpina" miljön med skidcentret på Öjberget. Däremellan finns Söderfjärden, Öjens gammelskog med mera.

Vy över ett par av byggnaderna vid Meteoria Söderfjärden.
Meteoria Söderfjärden Vy över ett par av byggnaderna vid Meteoria Söderfjärden. Bild: Yle/Roger Källman Söderfjärden,Meteoria

- Väderkvarnarna är jättefina, säger Elisabeth Henriksson, som berättar att man också värnar om och vill bevara det gamla i Sundom.

God service och grannsämja

Serviceutbudet i Sundom är enligt Johan och Elisabeth bra. Det finns skola, dagis, butik, postservice, blomhandel, frisör och så vidare.

- Vi är rätt så självförsörjande, får man säga. Här under våren så var det flera veckor som jag inte alls åkte över bron in till stan, säger Johan.

Öjberget skidcentrum i Sundom, uppifrån backen.
Från Öjberget har man fin utsikt. Öjberget skidcentrum i Sundom, uppifrån backen. Bild: Yle/Elin Willows Öjberget,Sundom

Elisabeth är ordförande för Sundom ungdomsförening. Hon säger att föreningslivet är aktivt och det finns över 30 föreningar i byn.

Både Johan och Elisabeth flyttade i tiderna till Sundom - Elisabeth som barn, Johan i vuxen ålder. Bägge säger att i Sundom blir man väl emottagen.

- Det känns faktiskt bra, inte är det något fel på grannsämjan mellan infödda och inflyttade heller, säger Johan.

Det var alltså Johan som nominerade Sundom till tävlingen Bästa hemknuten. På frågan varför han gjorde det svarar han att väl nog inte tänkt över saken så mycket, men:

- Då jag blev uppringd av radion så slog det mig att det nog var rätt sak att göra. En del av hjärtat är nog så hårt förankrat här att det inte finns det någon orsak att inte berätta om var vi bor, säger han.

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020