Hoppa till huvudinnehåll

Brexit kan bli dyrt för finländska studerande: “De kommer att välja ett annat land”

Frida Johansson filmar med en filmkamera.
Frida Johansson har studerat film och television i Birmingham. Frida Johansson filmar med en filmkamera. Bild: Privat Brexit,frida johansson

Vid årsskiftet kommer det att bli betydligt dyrare för EU-medborgare att studera i Storbritannien, det här på grund av brexit. Finlandssvenska Frida Johansson som bor i England tycker att det är pinsamt och tror att allt färre EU-medborgare kommer att vilja studera i landet.

Förra veckan beslöt den brittiska regeringen att EU-studenter kommer att förlora rätten att studera på samma villkor som brittiska studenter.

Vid årsskiftet ökar därför studieavgifterna och samtidigt försvinner också rätten att studera med hjälp av ett brittiskt studielån.

Storbritannien har varit ett av de populäraste länderna att studera i och för tillfället är priset för en brittisk treårig grundutbildning fastställd till en högsta nivå på cirka 30 000 euro. Efter årsskiftet kan en examen kosta så mycket som 80 000 euro. Läkarstudenter kan behöva betala upp till 64 000 euro per år för en examen.

- Jag ville ha magistern tillräckligt för att betala priset och skulle göra om det, säger Frida Johansson som har studerat film och television vid University of Birmingham.

Som EU-land var Storbritannien tvungen att följa den lag som slår fast att terminsavgifter för övriga EU-medborgare inte får vara högre än för det egna landets medborgare. Men på grund av brexit berörs de inte längre av den här lagen.

Brexit inverkar också på studier som avläggs i Skottland och i Nordirland. EU-medborgare har tidigare kunnat avlägga sin första examen avgiftsfritt i Skottland, men det här kan också ändra i och med brexit.

I Storbritannien motiverar regeringen undervisningsavgiften bland annat genom likabehandling av EU-medborgare och andra utländska studenter.

Studenterna kommer välja att studera någon annanstans

Frida Johansson har gått en ettårig magisterutbildning i Birmingham. Hon säger att priset var värt det då det endast gällde ett år.

Hon skulle till och med kunna tänka sig att betala en dyrare avgift för samma år, men inte för flera år.

- Jag skulle inte betala för flera år. Speciellt inte när man är från Finland och vet att utbildningen borde vara gratis, säger Johansson.

Jonathan Pettifer Birminghamin yliopistolla. Äänesti EU:ssa pysymisen puolesta.
Frida studerade vid universitet i Birmingham. Jonathan Pettifer Birminghamin yliopistolla. Äänesti EU:ssa pysymisen puolesta. Bild: Jani Saikko / Yle Storbritannien,England,Brexit,Birmingham,Universitetet i Birmingham

Hon tror att beslutet att höja avgiften kommer leda till att färre EU-studerande väljer att studera i Storbritannien och ser över andra alternativ.

Johansson tycker att det är synd, eftersom det enligt henne finns så många fördelar med att studera i Storbritannien.

- Utbildningen är på en hög nivå, ger en mer global syn på studierna och öppnar många dörrar i framtiden. Beslutet är pinsamt och kommer dessutom ta ner variationen människor man kan anställa, säger Johansson.

Inte högre avgifter under pågående studier

  • Det brittiska beslutet om studieavgifter och lån kommer att träda i kraft för studenter som inleder sina studier år 2021.
  • De som inleder sina studier under hösten 2020 kommer att omfattas av gamla EU-regler. Det här innebär att studerande som inlett sina studier läsåret 2020–2021 eller tidigare kommer att kunna avlägga hela examen med nuvarande läsårsavgifter och studielånsvillkor och de får hålla sin ”home fee”-status som är jämförbar med de brittiska studerandenas status.
  • Genom utträdesavtalet garanteras det att finländska medborgare som är bosatta i Storbritannien har uppehållsrätt, rätt att arbeta och rätt till social trygghet i landet under hela sitt liv, förutsatt att de har bosatt sig i landet före den 1 januari 2021.
  • Finländska studerande som bor i Storbritannien då utträdet äger rum ska ansöka om ett nytt slags uppehållsstatus om de vill fortsätta bo i landet efter den 31 december 2020.
  • Enligt nuvarande uppgifter ska ansökan göras före den 30 juni 2021.

Claudia kom hem på grund av brexit

Claudia Silander har studerat engelska och engelsk litteratur i London sedan hösten 2015. För henne var det möjligheten att få använda språket dagligen och få uppleva kulturen på samma gång som lockade till studierna i Storbritannien.

Claudia Silander ser in i kameran.
Claudia Silander studerade i London i fem år. Claudia Silander ser in i kameran. Bild: Privat Brexit,Claudia Silander

Hon påpekar att det var en bra upplevelse men hon skulle absolut inte göra om det ifall priserna höjdes ännu mera och möjligheterna till lån försvann. Claudia Silander flyttade hem tillbaka till följd av brexit.

- Jag ansökte inte om ett nationellt försäkringskort och skulle ha behövt redovisa varje månad som jag bodde där, det var inte värt pappersarbetet, säger Silander.

För Silander var det också ovissheten gällande visum och möjligheterna att resa mellan länderna som fick henne att komma tillbaka till Finland.

"Finansiell börda"

Silander tror att beslutet kommer att avskräcka många från att studera i Storbritannien. Speciellt de som kommer från familjer med lägre inkomster.

- Redan nu är det en finansiell börda att studera i Storbritannien.

Silander var inte orolig gällande priset på examen, då avgiften förblir densamma under hela studietiden

- Man märker att folk uttrycker en klar oro för yngre syskon, säger Silander.

Storbritannien ett favoritland för finska studenter

  • Storbritannien är varje år ett av de mest populära länderna bland finländska studerande som väljer att avlägga en högskoleexamen utomlands.
  • År 2018 studerade 2 179 finska studenter vid landets universitet.