Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs tennisvecka slog rekord och dubblade antalet matcher - coronan har gjort tennisen populär

Ekenäs Tennisveckas tävlingsledare Peter Helenius tillsammans med tävlingsdeltagarna Ella Johansson, Iris Ringbom och Malin Ringbom som alla representerar MLK Mariehamn.
När det regnar får man spela inomhus. Ekenäs tennisveckas tävlingsledare Peter Helenius tillsammans med tävlingsdeltagarna Ella Johansson, Iris Ringbom och Malin Ringbom som alla representerar MLK Mariehamn. Ekenäs Tennisveckas tävlingsledare Peter Helenius tillsammans med tävlingsdeltagarna Ella Johansson, Iris Ringbom och Malin Ringbom som alla representerar MLK Mariehamn. Bild: Yle / Sebastian Dahlström tennis,Ekenäs,Yle Västnyland,malin ringbom

Ekenäs Tennisvecka slog alla tiders rekord. Den anrika tennisturneringen med 65 år på nacken har i år lockat fler tävlande än någonsin tidigare.

- Vi var beredda på två scenarier, svarar tävlingsledare Peter Helelnius när jag ställer frågan hur coronavåren inverkade på planeringen av tävlingarna.

- Antingen kommer det inga deltagare, eller så kommer det massor.

Och det var alternativ två som blev verklighet. Nu när tennisveckan är i full gång (27.6 - 5.7 2020) spelas 290 starter, fler än någonsin tidigare. I fjol spelades 140 starter.

- I vår när krisen slog till så märkte vi ett uppsving. Tennis har varit en såkallad "grön" sport, så vi har haft möjlighet att hålla igång verksamheten nästan för full maskin. Och visst har det har varit full rulle, säger Helenius.

Första matchen på bortaplan för Iris Ringbom

Utmärkande för tennisveckan är de många olika klasserna, i tävlingarna deltar allt från amatörer till längre hunna spelare. Klassindelningarna gör också att spelare i alla åldrar syns på planen.

I år kommer det inga internationella gäster så Malin Ringbom, Ella Johansson och Iris Ringbom hör till de mera långväga deltagarna tennisveckan. De representerar klubben MKL Mariehamn.

- Det är min första match på bortaplan, säger Iris Ringbom som deltar i klassen för under 10-åringar och ser fram emot den stundande matchen.

Ella Johansson som deltar i klassen under 12-åringar har varit med förut.

- Det blir lite samma, men största skillnaden är att vi den här gången spelar inomhus, säger Johansson.