Hoppa till huvudinnehåll

En oas i Borgå för odlaren, livsnjutaren och distansarbetaren - "Här får man inte bo men nog vistas"

Det planerade stugområdet Galaksi i Bäckas
Så ska stugbyn se ut. Till vänster i bild Gammelbacka småbåtshamn och infälld uppe till höger en detaljbild på hur husen kommer att se ut. Det planerade stugområdet Galaksi i Bäckas Bild: Saber Consulting Borgå,Galaksi

En stugby ska byggas i Gammelbacka i Borgå. Det handlar inte om enfamiljshus, inte om kolonistugor och kanske inte heller om sommarstugor. Snarare är det kanske en kombination av alla tre.

Kolonistugor och odlingslotter sägs fortfarande vara populära i Finland.

För dem som inte bor i ett enfamiljshus och inte heller äger en sommarstuga men som vill få mull under naglarna och se den egna persiljan frodas, har en kolonistuga eller en liten åkerteg varit lösningen.

Kolonistugorna har ändå inte alltid motsvarat dagens krav på bland annat bekvämlighet.

En kolonistuga som är modernare och som har alla manicker är lösningen.

Inget arbetsläger

Det är också tanken bakom den stugby som nu ska byggas på ängarna i Bäckas invid Gammelbacka småbåtshamn i Borgå.

- Storleksmässigt skulle jag kalla dem sommarstugor eftersom de är 57 kvadratmeter stora. Till det här kommer ett 18 kvadratmeter stort loft. Området är dock planerat enligt en kolonistugeplan, säger Pirjo Mäkinen, vars fastighetsbolag i Borgå som bäst marknadsför stugorna.

Det bästa av allt är att det som ofta förknippas med stugliv, det vill säga underhållsarbeten av olika slag på stugan, uthus och bryggor, behöver man inte befatta sig med här.

- Stugorna bildar ett bostadsaktiebolag där ägarna till stugorna innehar aktier. Bolaget kommer att anställa en gårdskarl som håller koll på att de gemensamma områdena hålls i skick och att inte blommorna i rabatterna vissnar, säger Mäkinen.

Det planerade stugområdet Galaksi i Bäckas
Så ska husen se ut: Bastu, kök och vardagsrum på nedre plan - sovloft uppe. Det planerade stugområdet Galaksi i Bäckas Bild: Saber Consulting Borgå,sommarstuga

Inte fast bosatt och ingen post

Eftersom husen är vinterbonade, betyder det att gårdskarlen också ser till att vägarna är körbara vintertid och att parkeringsplatserna hålls fria från snö.

- Nej, man får inte bo där, men nog vistas, säger Pirjo Mäkinen.

Det här betyder att man får bo på området när som helst under året men inte vara fast bosatt, det vill säga mantalsskriven på adressen.

Man kommer med andra ord inte att kunna omdirigera sin post till området och faktum är att det inte ens kommer att finnas postlådor.

Flygbild på Bäckas där det ska byggas en småhusby
På dessa ängar ska de sju kvarteren med 40-talet hus byggas. Flygbild på Bäckas där det ska byggas en småhusby Bild: Saber Consulting Borgå,gammelbacka småbåtshamn

Något för både odlaren och livsnjutaren

Det finns tre olika stugtyper man kan välja mellan. Vid huset med så kallad nyttogård kan man odla bär, örter och frukt liksom också blommor och potatis.

Den andra stugtypen omringas av en gård som mera är en plats för att vistas på och idka gemenskap i - en grön oas. Där ska det finnas perenner och blommor och kanske rentav en springbrunn som porlar och ger ro i själen.

Den tredje typen av gård är en kombination av de två andra - med andra ord finns det både växter för öga och mun.

En viktig detalj ur ekologisk synvinkel är att man kommer att samla in regnvatten som kommer väl till pass vid bevattning.

Efter växtsäsongen komposteras blommor och blad samt gräs och förvandlas till mylla.

Snart ska skisserna ut på nätet

Trots att marknadsföringen av området knappt har kommit igång, har det redan kommit in en del förfrågningar.

Enligt Pirjo Mäkinen har det kommit förfrågningar både av Borgåbor och av intresserade från andra orter.

- Faktum är att vi först nu fått ordning på alla inblandades roller, men den här veckan ska nog objektet ut på nätet på bostadssajterna, säger Mäkinen.

Efter det är det dags att så småningom få saker att hända också på ort och ställe.

Hästar på en äng
Området där stugbyn ska byggas är i dag en landsortsidyll med betande hästar. Hästar på en äng Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,häst,Galaksi

En liten bit i taget

Först ska kvarteren positioneras och efter det är det dags att bygga infrastrukturen - bland annat bygga vägar, dra el och fiberoptik till området samt bygga ut kommunaltekniken.

- Under juli månad fortsätter förhandsmarknadsföringen och då gör vi också upp en ekonomiplan samtidigt som vi väntar att Borgå stads tjänstemän ska komma tillbaka från sina semestrar, säger Mäkinen.

Redan i augusti är det dags att lämna in byggnadsansökningarna till staden.

- Om allt går enligt planerna kommer vi att ha det första skedet klart nästa vår, det vill säga de första stugorna färdiga att tas i bruk, säger Mäkinen.

Stugorna kommer att kosta mellan 175 000 och 187 000 euro.