Hoppa till huvudinnehåll

Hongkongborna uppmärksammade 23 år under kinesiskt styre i dystra tecken - nationell säkerhetslag trädde i kraft under årsdagen

Liten demonstration firar nya nationella säkerhetslagen för Hongkong.
Också små demonstrationer för lagen ordnades i Hongkong, men de var små också i jämförelse med de demonstrationer som trots förhållandena ordnades mot den. Liten demonstration firar nya nationella säkerhetslagen för Hongkong. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Hongkong,Kina

Lagen besannar många av Hongkongbornas farhågor. Den möjliggör livstidsstraff, hemliga rättegångar i Kina och hårdare kontroll över politiska yttringar. Att uppvigla till hat mot centralstyret eller Hongkongs myndigheter blir brottsligt och kinesiska myndigheter ges tolkningsföreträde över fall under nationella säkerhetslagen.

Samtidigt som Hongkongs chefsminister Carrie Lam höll sitt festtal för att markera att det har gått 23 år sedan regionen överlämnades till Kina sörjde en stor del av befolkningen.

I mångas, enligt mätningar mellan 75 och 85 procent av invånarnas, ögon betyder den nationella säkerhetslag som trädde i kraft natten till onsdag ett de facto slut på områdets självstyre.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam talade om nationella säkerhetslagen i ett tv-tal.
Carrie Lam sade att lagen täpper till ett stort gap i områdets nationella säkerhet och kommer att återställa stabilitet. Hongkongs chefsminister Carrie Lam talade om nationella säkerhetslagen i ett tv-tal. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Hongkong,Carrie Lam

- Lagen är nödvändig och tidsenlig för att återinföra stabilitet i Hongkong, sade Lam.

- Den fyller ett gapande hål i vår nationella säkerhet.

Samtidigt marscherade flera små demonstrationer, övervakade av ett massivt polispådrag, för att protestera mot lagen.

Detaljerna om lagens innehåll hemlighölls in i det sista. Då den nu publicerades gick många av Hongkongbornas värsta farhågor i uppfyllelse.

Polisen i Hongkong meddelade redan på morgonen finsk tid att ett första gripande under den nya lagen hade gjorts.


Enligt Hongkongpolisen greps en man för att ha viftat med en flaga som krävde Hongkongs självständighet.

Hemliga rättegångar, kinesiskt tolkningsföreträde

Utöver det som redan var känt om lagen, att den förbjuder vad kinesiska myndigheter kallar secession, omstörtande verksamhet, terrorism och samarbete med främmande makter, går den också långt för att möjliggöra straff för vad som kan vara vanlig politisk aktivitet.

Det är nu olagligt att uppvigla till hat mot kinesiska centralstyret eller den lokala regeringen och myndigheterna.

Vad som är uppvigling till hat får den nationella säkerhetsbyrå som Kina ska inrätta i Hongkong tolkningsföreträde över, precis som den får tolka vad som utgör brott mot de övriga punkterna.

Presidentti Xi Jinping istuu pöydän takana ja puhuu mikrofoniin. Hänellä on edessään papereita. Presidentillä on tummanharmaa puku ja vaalenasininen kravatti.
Kinas president Xi Jinping har fördömt utländsk kritik mot lagen som inblandning i inre angelägenheter. Presidentti Xi Jinping istuu pöydän takana ja puhuu mikrofoniin. Hänellä on edessään papereita. Presidentillä on tummanharmaa puku ja vaalenasininen kravatti. Bild: Ju Peng / imago images / Xinhua / All Over Press Xi Jinping,Kina,Kinas kommunistiska parti,generalsekreterare

Lagen slår också fast att så kallade allvarliga brott kan behandlas i hemliga rättegångar i Kina.

Lagen kan också brytas av icke-Hongkongbor som bor utomlands, men vad det egentligen betyder är oklart.

Lagen ger också myndigheterna större möjlighet att kontrollera utländska medier och medborgarorganisationer som verkar i Hongkong, alltså bland annat människorättsorganisationer.

"Hongkong blir en polisstat"

I Hongkong har reaktionen varit dämpad men med klara tecken på rädsla.

Affärer och företag som stödde protesterna i fjol rapporteras ha börjat ta ner plakat och andra tecken på stöd för demonstranterna.

De demonstrationer som hölls i natt samlade bara några tiotals deltagare var.

Aktivisten Joshua Wong, som tros bli föremål för lagen och i går hoppade av sin organisation Demosisto för att skydda dess medlemmar, sade att Hongkongs självstyre nu har upphört.

- Vi har blivit en polisstat som kontrolleras av hemlig polis sade Wong.

Joshua Wong är sedan år 2014 en av de mest kända unga demokratiaktivisterna. Bilden är från i somras då han ledde protester mot stadens ledning
Joshua Wong tror att han blir en av de första som Kina kommer att använda den nya lagen mot. Joshua Wong är sedan år 2014 en av de mest kända unga demokratiaktivisterna. Bilden är från i somras då han ledde protester mot stadens ledning Joshua Wong,Hongkong

- Peking har bevisat att dess löften om att Hongkong skulle få bibehålla en hög grad av autonomi var lögner, sade parlamentarikern Ted Hui.

Wong och andra organisatörer lovade ändå att den årliga demonstrationen för att uppmärksamma självstyret och protestera mot ökande kinesiskt inflytande skulle ordnas som planerat.

En sorglig dag för Hongkong

Reaktionerna från omvärlden har varit fördömande.

- Det här är en sorglig dag för Hongkong och frihetsälskande människor i hela Kina, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

- Enligt president Trumps instruktioner kommer vi att upphäva Hongkongs särskilda handelsstatus. Vi kommer inte att stå och se på medan Kina slukar Hongkong i sitt auktoritära gap.

Också Taiwan har varit snabb med sin reaktion.

Landet, som regeringen i Peking fortfarande ser som en del av Kina, meddelade att det inrättar en speciell myndighet för att hjälpa Hongkongbor som vill fly.

Sen protesterna kom igång ifjol har över 200 aktivister flytt till Taiwan och takten väntas öka.

Självständighetsaktivister väntas fly till Taiwan

Flera självständighetsaktivister meddelade igår att de tänker fortsätta sin verksamhet från Taiwan och artikeln i den nya lagen som förbjuder brott som begås utomlands tros vara riktad mot Hongkongbor som flyr till Taiwan.

Taiwan tros också vilja locka IT- och finansproffs som vill verka under friare förhållanden än de Hongkong nu verkar erbjuda i framtiden.

Kanada i sin tur sade att lagen ökar risken för arbiträra gripanden och rättsprocesser, då landets utrikesministerium fördömde Kinas agerande.

Också EU och Storbritannien har fördömt lagen på förhand och förväntas komma med mer kritik under onsdagen.

Också meddelanden om konkreta åtgärder för att hjälpa utsatta Hongkongbor tros på väg, åtminstone från Storbritannien.

Källor: South Kina Morning Post, BBC, Reuters, AP, AFP, Al-Jazeera