Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn hoppas ha lämnat skuggan av våldtäktsfallet bakom sig – fallet höll på att kosta laget understöd: ”Fick diskutera med en av våra huvudsponsorer”

IFK Mariehamn laddar för match i Seinäjoki.
Arkivbild. IFK Mariehamn laddar för match i Seinäjoki. Bild: Samppa Toivonen IFK Mariehamn,fotboll,Finland

På onsdagen inleddes rättegången mot den tidigare IFK Mariehamn-spelaren som misstänks för bland annat flera fall av grov våldtäkt. Samma dag som fotbollsligan kör igång. Men åtminstone tror inte styrelseordförande Dan Mikkola att händelserna har påverkat laget.

I början av maj damp en bomb ner i Fotbollsåland. En IFK Mariehamn-spelare var häktad och misstankarna ytterst allvarliga: flera fall av grov våldtäkt och misshandel.

Klubben reagerade snabbt och meddelade bara några dagar senare att spelarens kontrakt har hävts.

Nu, nästan två månader senare, har rättegången kört igång. På samma dag som fotbollsligasäsongen inleds också för IFK:s del med en bortamatch mot Ilves.

Frågar man styrelseordförande Dan Mikkola kommer fallet inte att synas av då laget inleder sin säsong.

– Förmodligen har det inte inverkat på uppladdningen värst mycket, eftersom vi reagerade snabbt och avtalet redan hävts. Dessutom skaffade vi snabbt en ersättande spelare, säger Mikkola som ändå understryker att han ”inte är involverad i det dagliga idrottsliga arbetet”.

IFK Mariehamns ordförande Dan Mikkola lägger ut texten i samband med presskonferens 12 maj 2020.
Dan Mikkola. IFK Mariehamns ordförande Dan Mikkola lägger ut texten i samband med presskonferens 12 maj 2020. Bild: Robert Jansson IFK Mariehamn

IFK Mariehamn hann spela tre träningsmatcher i juni. Mot EIF åkte laget på en förlust, mot HIFK blev det oavgjort och mot FC Åland kom sommarens enda seger med klara siffror.

Mikkola sticker inte heller under stol med att nyheten om våldsbrotten var en chock för många av spelarna.

– Det är ju självklart att det är en lagkamrat, personlig vän för många spelare. Då är det förvåning, chock och bestörtning. Det råder det inget tvivel om. Det bedömer jag som självklart, säger Mikkola.

– Men är man en professionell idrottsman ska man inte låta det påverka ens insatser på planen, tillägger han.

"Självklart inte något som är positivt för vårt rykte"

Enligt Mikkola är det en spelare från den nuvarande truppen som är involverad i rättegången som vittne.

För lagledningens del var det också en stor chock. Det gäller också alla sponsorer. Enligt Mikkola har inga samarbetspartners ändå sagt upp samarbetet på grund av fallet.

– Vi hade ändå diskussioner med en av våra huvudsponsorer om det här fallet och så som jag uppfattar det så var man relativt nöjda med sättet hur vi hanterade det. Men självklart är det inte något som är positivt för IFK:s rykte eller varumärke då en av våra spelare är anklagad för våldtäkt.

Påverkade fallet rekryteringen av den ersättande spelaren?

– Jag tror att i stort sätt alla spelare som är påtänkta i det läget ser det som en ledig plats i ett ligalag. Brottet låg ändå helt utanför det fotbollsmässiga så jag tror inte att rekryteringen av den ersättande spelaren påverkades, säger Mikkola.