Hoppa till huvudinnehåll

Italien beslagtog rekordmängd amfetamin - amfetaminet var producerat av terrorgruppen IS

Amfetaminet var i tablettform. Det handlar om totalt 84 miljoner tabletter, som polisen i Neapel här tagit hand om.
Amfetaminet var i tablettform. Det handlar om totalt 84 miljoner tabletter, som polisen i Neapel här tagit hand om. Amfetaminet var i tablettform. Det handlar om totalt 84 miljoner tabletter, som polisen i Neapel här tagit hand om. Bild: AFP / Lehtikuva Italien,amfetamin

Italiensk polis har beslagtagit 14 ton amfetamin. Enligt polisen är det det största amfetaminbeslaget i världen någonsin. Dessutom är amfetaminet producerat av terrorgruppen IS i Syrien.

Amfetaminet upptäcktes i tre containrar i hamnen i Salerno, strax söder om Neapel.

Amfetaminet var i tablettform. Italiensk polis uppger att det handlar om ungefär 84 miljoner Captagon-tabletter. Marknadsvärdet av tabletterna uppskattas till runt en miljard euro.

"Vi vet att IS finansierar sina terroraktiviteter huvudsakligen genom att smuggla narkotika som är tillverkad i Syrien", heter det i uttalandet från polisen.

Enligt uttalandet har Syrien blivit världens största producent av amfetamin under de senaste åren.

Just Captagontabletter från Syrien har beslagtagits på många håll under senare tid.

Captagon är egentligen en medicin som togs fram på 1960-talet föra att medicinera överaktiva barn. Rätt snart förbjöds medicinen för att den visade sig vara starkt beroendeframkallande.

Drogen är uppiggande och prestationshöjande och har använts som en sorts dopningsmedel av IS-krigare, men också andra krigare i Syrien under inbördeskriget där. Italienska polisen kallar Captagon för "jihadistdrogen".

Källa: AFP

Läs också