Hoppa till huvudinnehåll

Juli välkomnas med uppluckrade coronarestriktioner: Nu får över 500 personer samlas utomhus under specialarrangemang

Läktaren vid centralplan i Seinäjoki.
Från och med 1.7 är det tillåtet med publikevenemang där människor sitter i läktare med kapacitet på högst 500 personer. Läktaren vid centralplan i Seinäjoki. Bild: Yle/Patrik Skön fotboll,sjk

Från och med i dag, den 1.7, tillåts utomhusevenemang för över 500 personer, förutsatt att deltagarna kan avgränsas med läktare. Mer uppluckringar följer om två veckor.

Offentliga tillställningar i Finland är i regel fortfarande begränsade till 500 deltagare, men antalet kan överskridas ifall det är möjligt att avgränsa publiken genom exempelvis läktare.

Kravet är att alla i publiken ska ha sina platser i åskådarutrymmen med kapacitet på högst 500 personer. Därtill ska det finnas tillräckligt med avstånd mellan deltagarnas sittplatser.

Varje läktare ska ha en egen ingång och utgång, egen matutskänkning och egen personal, skriver Statsrådet på sin webbplats.

Restriktionerna för inom- och utomhusevenemang kommer att slopas gradvis från och med början av augusti.

Det är Regionförvaltningsverken som ger mer exakta anvisningar utgående från epidemiläget, men tanken är att begränsningarna upphör helt från och med den 1.10, ifall virusspridningen är under kontroll.

Den 13.7: Slut på restaurangrestriktioner och gränskontroller för 12 länder

Om allt går som planerat kommer uppluckringen att fortsätta i medlet av juli, den 13.7, då gränskontroller för ytterligare 12 länder slopas. Likaså är det datumet för när restaurangrestriktionerna upphör.

Redan nu är det fritt fram att resa till och från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

För en dryg vecka sedan beslöt regeringen att häva restriktioner för EU- och Schengen-länder där det påträffats högst 8 nya fall av coronasmitta per 100 000 invånare inom de två senaste veckorna.

Det innebär att Tyskland, Italien, Österrike, Grekland, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Ungern, Liechtenstein, Kroatien, Cypern och Irland läggs till på listan över länder dit finländare kan åka utan att försätta sig i karantän då de återvänder hem.

Hur det blir med turism till och från Sverige är fortfarande en öppen fråga. Slutliga beslut över listan på länder som Finland öppnar för den 13.7 kommer enligt inrikesminister Maria Ohisalo att göras närmare medlet av juli.

Den 1.8: Tillbaka till jobbet

För restaurangernas del luckrades begränsningarna ytterligare upp för några veckor sedan, då det blev tillåtet med kapacitet på 75 procent samt att ha öppet till klockan 02 och att servera alkohol till klockan 01.

I medlet av juli är det meningen att också de sista restriktionerna slopas för restaurangernas del.

Rekommendationen om distansarbete upphör i sin tur den första augusti.

Att nästan 60 procent av den arbetsföra befolkningen övergick till distansarbete när coronaepidemin sköljde över Finland har haft stor betydelse för hanteringen av epidemin.

Läs också