Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten fick nio miljoner euro för att tjuvstarta social- och hälsovårdsreformen

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,Vasa,vasa sjukvårdsdistrikt

Digitala vårdlösningar och en gemensam vårdsamkommun, bland annat till det här ska statens pengar gå. Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz (SFP) säger att pengarna hjälper men att problemen är mångfacetterade.

Regeringen hoppas att den planerade vårdreformen ska börja förbättra vården redan nu. Därför delade staten på onsdagen ut närmare 200 miljoner euro till kommuner och sjukvårdsdistrikt så att de ska kunna förbereda sig för reformen – som ska träda i kraft 2023.

Österbotten fick 9,1 miljoner euro av dessa pengar och de ska gå till två projekthelheter. Dels är det ett program för framtidens social- och hälsocentral, dels ett program för en strukturreform.

Visualisering av det nya H-huset på Vasa centralsjukhus område.
det nya H-huset blir hjärtat i den nya vårdsamkommunen. Visualisering av det nya H-huset på Vasa centralsjukhus område. Bild: Bothnia High 5-alliansens bildbank sjukhus,h-huset vid vasa centralsjukhus

Inom strukturreformen ingår bland annat beredningen av den nya vårdsamkommunen Österbottens välfärdsområde.

- Arbetet, som legislativt ligger i linje med social- och hälsovårdsreformen, ska också bidra till att få landskapet att uppnå de mål som uppställts för reformen, berättar projektchef Jenny Björndahl-Öhman från Vasa sjukvårdsdistrikt som administrerar stödpengarna.

Satsar på förebyggande vård till familjer

Inom projektet framtidens social- och hälsovårdscentral ska man förbättra basservicen och även satsa på förebyggande vård, framför allt riktat till familjer.

- I Österbotten kommer man i det här projektet att framförallt sträva efter att se till att familjer har tillgång till tjänster i rätt ögonblick, men också förbättra de tjänster som erbjuds till familjer med hjälp av en så kallad familjecentermodell, säger Björndahl-Öhman.

Pengarna kommer också att gå till digitala lösningar, som utvecklingen av ett nytt kundbetjäningssystem som ska vara samma I hela Österbotten.

Projektchefen Jenny Björndahl-Öhman från Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att pengarna är viktiga för att utveckla nya verksamhetsmodeller och digitalisera.

- Kanske skulle mer ha behövts ännu för just digitaliseringen, tillägger Björndahl-Öhman.

”Alla inrättade läkartjänster borde vara besatta”

Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande, Hans Frantz (SFP), säger att pengarna kommer att räcka ganska bra.

- Vi försöker förbättra allt möjligt så att om och då den statliga reformen kommer så har vi redan hunnit en god bit på väg, säger Frantz.

Hans Frantz (SFP).
Hans frantz (SFP). Hans Frantz (SFP). Bild: YLE/Markus Bergfors Vasa sjukvårdsdistrikt,Hans Frantz

Men Frantz påpekar att det finns fler problem att lösa inom vården, förutom att förbättra systemen.

- Alla inrättade läkartjänster borde vara besatta, det är kanske det första. Du kan ha hur goda system som helst, men om du inte har erfaret folk på plats, som inte bara är tillfälliga utan bestående, så det är nog svårt, säger Frantz.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten