Hoppa till huvudinnehåll

Stadsledningens sparförslag överraskade SFP-politiker i Lovisa: "Permitteringar är en tillfällig lösning"

bild på en man som ser i kameran
SFP-politikern Tom Liljestrand tror inte att permitteringar kommer att räcka till. Arkivbild. bild på en man som ser i kameran Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,barn (familjemedlemmar),Skola,Lovisa,elever,tom liljestrand

Sparförslagen som Lovisa stads ledning föreslår motsvarar inte beslutsfattarnas mål, anser SFP-politiker. Stadsstyrelsen behandlar förslagen på torsdagen.

Permitteringar och en kraftig personalminskning samt nedlagda hälsogårdar och skolor - det här föreslår Lovisa stads ledning efter avslutade samarbetsförhandlingar.

Personalen ska permitteras i tre veckor och minskas med 40 personer. Det här ska ske genom pensioneringar och genom att man inte besätter vakanser. Ingen ska sägas upp.

Tom Liljestrand, gruppordförande för SFP, är överraskad.

- Det här motsvarar inte de mål som vi slog fast, det vill säga att vi ska ha hållbara och bestående lösningar.

Liljestrand säger att målet var att minska personalstyrkan med 75 årsverken. Att 40 årsverken försvinner på naturlig väg är bra men räcker inte till, tror han.

- Permitteringar är en tillfällig lösning. De sparar när man gör det men de är väldigt besvärliga att genomföra för både servicemottagare och personal.

Förslag om Lappträsk överraskade

Stadens ledning föreslår ytterligare att Forsby hälsogård och Lappträsk hälsogård stängs och Haddom skola läggs ner.

- De här förslagen var nog väntade men Lappträsk hälsogård var förstås lite överraskande. Å andra sidan har ju de stora problem själva så det här skulle ju hjälpa dem också att få ner sina egna kostnader, men det är en förhandlingssak.

Stadsstyrelsen ska på torsdag behandla Lovisa stads balanseringsprogram för ekonomin 2020–2022.

Svenska folkpartiet har majoritet i Lovisafullmäktige, 18 av 35 ledamöter. Socialdemokraterna är näst störst med 8 ledamöter.

Yle Östnyland har försökt nå flera SDP-politiker men alla har valt att tacka nej till en intervju, däribland gruppordförande Pertti Lohenoja.

Samlingspartiets Juha Karvonen säger att det är stadsdirektören som svarar på frågor i det här skedet.