Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals hushåll utan el efter stormen Päivö - på onsdag väntar häftiga åskväder

Omkullfallna träd på en väg i Joensuu där stormen Päivö dragit förbi.
Stormen Päivö har fällt stora mängder träd. Bilden är tagen i Joensuu den 1 juli 2020. Omkullfallna träd på en väg i Joensuu där stormen Päivö dragit förbi. Bild: Lehtikuva stormar,Joensuu

Det blåste fortfarande farligt kraftigt i de östra delarna av Finland under natten. Stormen Päivö som svepte över landet har lämnat nästan 60 000 hushåll utan el på onsdagsmorgonen.

Stormen Päivö är nu över, uppger Meteorologiska institutets meteorolog Helena Laakso. På många håll förekommer ändå regn- eller åskskurar, också häftiga sådana.

Meteorologiska institutet twittrade vid tolvtiden i natt att stormens kraftigare vindar hade flyttat sig från Övre Savolax och Övre Karelen mot östra Kajanaland. Vinden beskrevs som kraftig, och invånarna uppmanades att hålla sig inomhus åtminstone under efternatten.

Hoppa över Twitterpostning

Det kan ta flera dagar att lösa elavbrotten på området som sträcker sig från Södra Savolax till Kajanaland.

Elavbrotten kan också försämra mobilnätverkens funktionsförmåga och hindra nödsamtal, uppger Norra Karelens räddningsverk. Ifall nödsamtalen inte lyckas kan man få hjälp genom att söka sig till brandstationerna.

Som kraftigast över 27 meter i sekunden

Det var under tisdagen som stormen Päivö drog in över södra Finland - först österut, och fortsatte sedan norrut.

Det blåste som mest i Norra Savolax. Den kraftigaste observationen av stormen gjordes i Kuopio på tisdagskvällen, där blåste det 27,4 meter i sekunden. På många håll regnade det lika mycket som under en hel månad, speciellt om man jämför med juni, uppger meteorolog Helena Laakso.

Vattenmätarna har visat uppemot 50 millimeter regn. De största vattenmängderna fick man i de östra delarna av Nyland, Mellersta Finland och Kajanaland.

Päivö-stormen har fällt träd i Joensuu.
I bland annat Joensuu har stormen fällt träd, här över en gångväg. Päivö-stormen har fällt träd i Joensuu. Bild: Pauliina Tolvanen / Yle stormar

Stormen har fällt stora mängder träd. Räddningsverket i Norra Karelen meddelade under efternatten att träd har fallit över vägar och elledningar, samt hus och bilar.

Räddningsverket uppskattar att man hade ungefär 200 stormuppdrag under kvällen och början av natten.

Översvämningar i tätorter

Nattens kraftiga regn har orsakat översvämningar i tätorter och till exempel tunnlar för gångtrafik har fyllts med vatten i Mellersta Finland och Norra Savolax.

På tisdagen svämmade det också över i Borgå.

Översvämning på cykelbanan under Tolkisvägen vid Näse hälsovårdscentral i Borgå
Bland annat den här undergången svämmade över i Borgå i går. Översvämning på cykelbanan under Tolkisvägen vid Näse hälsovårdscentral i Borgå Bild: Yle/ Stefan Paavola regn,översvämningar,Borgå,tolkisvägen

Hur många träd som fallit och vilka andra skador som uppkommit till följd av stormen klarnar under morgonen, uppger räddningsverket som befarar att fler skador till följd av stormen uppdagas under morgonen.

Kraftiga åskväder att vänta

I dag kan det förekomma häftiga åskväder i områden söder om Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Karelen.

Vindar på uppemot 15 meter per sekund är att vänta i de södra och centrala delarna, uppger meteorolog Helena Laakso.

Stormen stör tågtrafiken

Stormen har också ställt till problem för järnvägstrafiken. Tåg från Joensuu, Uleåborg, Kuopio och Kajana till Helsingfors är försenade, uppger VR.

Också tåget mellan Nurmes och Joensuu samt tåget mellan Kuopio och Rovaniemi, blev försenade på grund av stormen.

Källa: STT, Yle Uutiset, VR

Artikeln uppdaterades 1.7.2020 klockan 9.30 med nya uppgifter, bland annat att stormen är över. Klockan 11.00 uppdaterades artikeln med att tåg är försenade som en följd av stormen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes