Hoppa till huvudinnehåll

Trumps säkerhetsrådgivare: Uppgifter om ryska skottpengar så "vaga" att presidenten inte informerades

USA:s president Donald Trump
Trump har dementerat att han visste något om skottpengarna. USA:s president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump underrättades aldrig om uppgifter att Ryssland skulle ha erbjudit talibanerna skottpengar för att döda amerikanska soldater i Afghanistan 2019, säger Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O'Brien i en intervju med Fox News.

Enligt O'Brien var uppgifterna så vaga och obekräftade att presidenten aldrig informerades.

Trump har pressats sedan New York Times rapporterade att Trump fick en skriftlig rapport om skottpengarna redan i februari, men vidtog inga åtgärder och eventuellt inte ens läste rapporten.

Trump har dementerat alla uppgifter om det här själv och förnekar att han själv visste något eller ens informerades om saken.

- Det här är allvarliga anklagelser. Om de kan bekräftas kommer presidenten att agera starkt. Vi har jobbat på alternativ i flera månader, uppgav O'Brien för pressen utanför Vita huset.

Han konstaterade också att sanningen kanske aldrig ändå klarnar på grund av mediernas läckor.

Enligt medier påstås den ryska militärens underrättelsetjänst, GRU, ligga bakom skottpengarna på amerikanska och andra utländska soldater.

Samma GRU-enhet utpekas för mordförsöket på avhopparen Sergej Skripal i Storbritannien.

Källor: Reuters, The Guardian

Läs mera:

Rapporter om ryska skottpengar på soldater i Afghanistan upprör i USA - Vita huset krävs på svar om vem som visste, när de visste och vad som gjordes

Rapporter om att Ryssland erbjöd, och betalade ut, belöningar till afghanska krigare för dödliga angrepp mot amerikanska soldater i Afghanistan upprör i USA. Vita huset dementerar att rapporterna skulle ha nått Trump, men det har inte fått frågorna kring affären att tystna.