Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals Hongkongbor ute på gatorna i protest mot ny inskränkande lag - polisen grep människor med hänvisning till lagen

Polisen i Hongkong har gripit minst 180 personer i samband med demonstrationer mot den nya kontroversiella säkerhetslag som Kina har infört. Tusentals människor har dragit ut på gatorna i protest.

Några personer har gripits med hänvisning till den nya lagen, och misstänks nu för brott. Gripna personer uppges ha flaggat med självständighetskrav vilket stärker misstankarna om att lagen medför kraftiga inskränkningar i yttrandefriheten i Hongkong.

Enligt Kina är syftet med den nya säkerhetslagen att "återställa stabiliteten i Hongkong". Oroligheterna i dag har ändå hört till de största på flera månader. Ilskan över Kinas nya lagar som införts i Hongkong är stor.

Vattenkanoner, pepparspray, gummikulor mot demonstranter

Polisen satte in vattenkanoner mot demonstranterna. Polisen avfyrade också gummikulor och använde sig av pepparspray.

Kravallpolis griper en man i samband med demonstrationer mot en ny nationell säkerhetslag i Hongkong 1.7.2020
Kravallpolis griper en man i samband med demonstrationer mot den nya nationella säkerhetslag som Kina införde i Hongkong 1.7.2020 Kravallpolis griper en man i samband med demonstrationer mot en ny nationell säkerhetslag i Hongkong 1.7.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demonstrationer,lagar,kravallpolis,Tårgas
Demonstranter i Hongkong 1.7.2020
Under den första dagen lagen är i kraft i Hongkong kräver demonstranterna frihet Demonstranter i Hongkong 1.7.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Kina,Hongkong,demonstrationer,lagar,kravallpolis,Tårgas

Det uppges ha pågått ett slags katt- och råttalek på gatorna där demonstranter har dykt upp på nya platser och ställt upp barrikader för att sedan fly och skingras och dyka upp någon annanstans igen.

Årsdagsmarschen var inställd - men demonstranterna trotsade förbudet

Den nya nationella säkerhetslagen trädde i kraft i dag - exakt samma dag som Hongkongborna uppmärksammar 23-årsdagen för det brittiska överlämnandet av regionen till Kina.

Varje årsdag ordnas det ett demonstrationståg i Hongkong, men i år hade marschen förbjudits med hänvisning till coronapandemin. Förbudet trotsades dock ändå av tusentals människor.

Kravallpolis avfyrar tårgas mot demonstranter i Hongkong 1.7.2020
Kravallpolis avfyrar tårgas mot demonstranter i Hongkong 1.7.2020 Kravallpolis avfyrar tårgas mot demonstranter i Hongkong 1.7.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demonstrationer,lagar,kravallpolis,Tårgas

Hongkongs säkerhetsminister John Lee hade varnat demonstranterna för att inte testa den nya lagen, uppger South China Morning Post.

Polisen hade placerat ut flaggor där det varnades för brott mot den nya nationella säkerhetslagen.

Hongkongs ledare Carrie Lam håller tal i samband med firandet av Hongkongs 23:e år som del av Kina efter det brittiska överlämnandet och införandet av en ny säkerhetslag 1.7.2020
Hongkongs ledare Carrie Lam håller tal i samband med firandet av Hongkongs 23:e år som del av Kina efter det brittiska överlämnandet och införandet av en ny säkerhetslag 1.7.2020 Hongkongs ledare Carrie Lam håller tal i samband med firandet av Hongkongs 23:e år som del av Kina efter det brittiska överlämnandet och införandet av en ny säkerhetslag 1.7.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demonstrationer,lagar,kravallpolis,Tårgas,Carrie Lam

Pekka Haavisto: Lagen väcker oro

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong är oroväckande.

Han uppmanar utlänningar som rör sig i området att ta lagen i beaktande. Lagen befaras kringskära yttrandefriheten och kan ge Kina rätt att straffa politiska motståndare i regionen med upp till livstids fängelse.

Haavisto säger att det ännu är oklart om samma sak gäller utlänningar.

Affischer som  gör reklam för den nya nationella säkerhetslagen i Hongkong
Affischer som informerar om den nya nationella säkerhetslagen i Hongkong Affischer som gör reklam för den nya nationella säkerhetslagen i Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demonstrationer,lagar,kravallpolis,Tårgas

Kina vill inte ha "utländsk inblandning"

Samtidigt har det kinesiska utrikesministeriet uppmanat andra länder att låta bli att blanda sig i Kinas inre angelägenheter.

Bland annat USA, Storbritannien och EU har protesterat kraftigt mot säkerhetslagen.

Ursprungligen garanterades Hongkong självstyre

Det har i alltså dag förflutit 23 år sedan Storbritannien överlät Hongkongområdet till Kina som en särskild administrativ region under parollen "ett land - två system".

Avsikten sades då vara att Hongkong skulle garanteras ett stort mått av självstyre. Vid överlåtelsen år 1997 garanterades Hongkong en 50 år lång autonomi.

Nu kan ändå brott mot den nya säkerhetslagen leda till stränga domar - och det är Kina som avgör hur brotten bedöms; om det handlar om omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller konspiration med främmande makt.

Allvarliga brott kan komma att behandlas i hemliga rättegångar på fastlandet.

Källor: Reuters, South China Morning Post