Hoppa till huvudinnehåll

Wilma Murto tvingas vila i ungefär en månad efter operationen: ”Förhoppningsvis kan jag tävla i slutet av säsongen”

Wilma Murto sitter i en stol och håller sitt opererade knä på en pall
Wilma Murto opererades på onsdagen. Wilma Murto sitter i en stol och håller sitt opererade knä på en pall Bild: Lehtikuva friidrott,Wilma Murto

Tre till fyra veckors vila är vad som väntar för Wilma Murto. Hennes skadade knä opererades i dag och enligt ortopeden lyckades allt enligt planerna. Nu behöver jag inte titta i kalendern, säger Murto.

Det var i samband med midsommartävlingen i Somero som Wilma Murto började känna smärta i sitt högra knä. Efter en första undersökning konstaterade man att hon hade en ruptur i menisken och i dag opererades hon i Helsingfors.

Enligt ortopeden Ilkka Räsänen kommer det att dröja mellan tre och fyra veckor innan Murto kan börja träna igen.

– Operationen lyckades som förväntat. Det fanns inga överraskningar och det var en ganska normal operation. Knät var så ömt att hon inte skulle ha kunnat träna eller tävla utan operation. Det var en nödvändig åtgärd, säger Räsänen till Yle Urheilu.

Oklart när det kan bli comeback

Skadan är ett tungt bakslag för Murto som inlett säsongen riktigt bra och klarat 460 den här sommaren. När Murto kan tänkas vara tillbaka på tävlingsarenorna är fortfarande oklart.

Men en sak är åtminstone säker:

– Förhoppningsvis kan jag tävla i slutet av säsongen men det är omöjligt att veta. Nu behöver jag inte titta på kalendern utan i stället lyssna på kroppen och börja hoppa sen då den är redo, säger Murto.

Murto kan också se något positivt i att skadan kom nu.

– En skada kommer aldrig lägligt men om det ska se så var det här rätt tidpunkt. Nästa år är det förhoppningsvis mästerskap och då är jag är i fullt slag, säger hon.