Hoppa till huvudinnehåll

Finnair startar knappast upp flygtrafiken vid Kronoby i höst – nu söker man andra alternativ

Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman terminaali.
Det är fortfarande osäkert när flygtrafiken från Karleby-Jakobstad flygplats kan fortsätta. Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman terminaali. Bild: Kalle Niskala / Yle flygfält,Karleby-Jakobstad flygplats,Finavia

Näringslivet i regionen vill ha igång flygtrafiken i september vid Karleby-Jakobstad flygplats. Men Finnair är inte redo, enligt Karlebys utvecklingschef Jonne Sandberg.

Diskussionerna med Finnair om att starta upp den reguljära flygtrafiken vid Karleby-Jakobstad flygplats efter sommaren har inte burit frukt.

Regionerna kring Jakobstad och Karleby söker nu alternativ.

– Just nu verkar det som att det troligen inte blir några flyg under september och oktober. Vår efterfrågan verkar inte räcka till för Finnair, säger Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

Andra flygbolag har varit intresserade

Enligt en enkätundersökning är det kritiskt för företagen i regionen att flygen börjar gå från början av september. Andra flygbolag har också varit i kontakt med regionen, enligt Sandberg.

– Vi kommer nu att titta på dessa. Minimikravet skulle vara att kunna ta ett tidigt morgonflyg till Helsingfors och därifrån vidare och ett sent flyg från Helsingfors tillbaka till Kronoby.

Finnairs vintertidtabell är ännu öppen och diskussioner kring den kommer att fortsätta efter sommaren.

– Jag är fortfarande positiv till att det på vintern ska finnas reguljär linjetrafik, säger Sandberg.

Flygen från Karleby-Jakobstad flygplats upphörde att gå i april i och med coronakrisen. Efter det har kommunerna och näringslivet fört diskussioner med Finnair och krävt att flygtrafiken återupptas senast på hösten.

Det här är en översättning av artikeln Finnair tuskin avaa Kruunupyyn-lentoja syksyllä – nyt aletaan etsiä muita vaihtoehtoja skriven av Sari Vähäsarja för Yle Kokkola. Översättning och bearbetning Markus Bergfors, Yle Österbotten.