Hoppa till huvudinnehåll

Knivmannen i Vasa verkar inte ha hotat någon

Polisbilar på Hovrättsesplanaden i Vasa.
Polisbilar i Vasa. Arkivbild. Polisbilar på Hovrättsesplanaden i Vasa. Bild: Yle/Jukka Tyni polisen,poliser,Vasa,polisbilar

Den man som på onsdagsförmiddagen sprang omkring med en kniv på gatan i Vasa verkar inte ha hotat någon.

Polisen har talat med ett tiotal personer som har sett eller mött mannen under tiden från det första telefonsamtalet till nödcentralen till dess att mannen greps en stund senare.

Mannen hade en stor kniv i sin hand men har uppenbarligen inte gjort något utfall mot någon eller hotat någon med vapnet. Något motiv till mannens beteende har man inte lyckats klarlägga, enligt Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.

Det var vid tiotiden på onsdag som polisen fick larm om en man som går med en stor kniv i handen på gatan i Vasa. Efter en kortare jakt kunde mannen gripas, men före det hade han försökt komma undan polisen. Kniven gav han ifrån sig först efter gripandet.

Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden.
Mikael Appel. Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden. Bild: Yle/Markus Bergfors polisen,mikael appel

- Brottsrubriceringen är ännu oklar, men åtminstone är det ju fråga om tredska mot polis, säger Appel.

Tredska mot polis innebär att gärningsmannen inte lytt polisens befallning.

Eftersom allt tyder på att mannen heller inte hotat någon är brottet troligen lindrigt och följden i så fall böter eller fängelse i högst tre månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten