Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Fusket smutsar ner Putins väntade seger

Grafik. Till vänster syns Vladimir Putin. Till höger Kerstin Kronvall.
Grafik. Till vänster syns Vladimir Putin. Till höger Kerstin Kronvall. Bild: AFP / Lehtikuva / Yle Vladimir Putin,kerstin kronvall

Det hade troligen blivit ett ja också utan fusk.

Det officiella resultatet av den allryska omröstningen blev ingen överraskning.

Nästan 78 procent av väljarna röstade ja och drygt 21 procent nej, uppger den centrala valkommitténs resultatservice. Valdeltagandet ska ha varit 64,99 procent.

Det betyder att president Vladimir Putin fick det han ville, alltså folkets godkännande av ändringarna i konstitutionen.

Elektroniskt röstande

Ryssland testade i omröstningen för första gången val på distans via nätet. Det var möjligt att rösta så i Moskva och i Nizjnijnovgorodområdet.

Resultatet av den elektroniska omröstningen var 62,33 procent ja-röster i Moskva och 59,69 procent i Nizjnijnovgorodområdet.

Det är svårare att förfalska resultatet av online-omröstningen än det resultat som bygger på valsedlar.

Ingen orsak att fuska

Att det förekom en massa oegentligheter och olika typer av valfusk är en skönhetsfläck som makteliten hoppas folket ska glömma.

Valfusket har blivit ett varumärke för ryska val och det förekommer trots att det inte är nödvändigt för att resultatet ska bli det makteliten vill.

Många bedömare räknar med att konstitutionsändringen hade fått ett ja av över hälften av väljarna också utan fusk, men det räcker inte.

Valfunktionärer och valnämndsordföranden vågar inte riskera sitt rykte utan friserar resultatet för att det ska bli det man tror eller vet att Putin vill ha.

Valfusk har förekommit under alla val i Ryssland. Det handlar om en helhet som börjar vid kandidatnominering och valkampanjer och fortsätter under valets gång och vid rösträkningen.

Numera har oppositionen en lite större möjlighet att föra fram sina åsikter tack vare sociala medier. Det bevisade bland annat rörelsen ”Njet” inför den allryska omröstningen. ”Njet” uppmanade väljarna att rösta mot ändringarna av konstitutionen.

En framgång för motkrafterna

Politoligen Gleb Pavlovskij sa överraskande i en intervju på webbtv-kanalen Dozjd att den allryska omröstningen i själva verket var en brakseger för oppositionen.

Enligt Pavlovskij visade omröstningen att det finns en gryende oppositionsrörelse i hela landet. Han uppskattade att cirka 40 procent av väljarna är kritiska till Putins maktutövning.

Pavlovskij bedömde att den här oppositionskraften kan bli en maktfaktor att räkna med i framtiden.

- Nu handlar det inte om några hundratal på gatorna i Moskva, utan om miljoner människor runt om i landet, sa Pavlovskij.

Lokalvalen i september blir nästa utmaning

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi uppmanade på förhand folk att bojkotta omröstningen.

Han säger att den verkliga mätningen av folkets vilja och politiska ståndpunkt kommer i september då det blir lokalval i över trettio subjekt i Ryssland. Subjekt kallas de områden som tillsammans bildar den ryska federationen.

Navalnyi jämför läget med det efter de stora demonstrationerna 2011–12.

Då blev valprocedurerna för en tid mera öppna och president Putin krävde bland annat videoövervakning i vallokalerna för att avslöja fusk.

Bara små demonstrationer

Hittills verkar det som om ryssarna inte skulle vara särskilt upprörda över omröstningsresultatet som ger president Putin rätt att kandidera i ytterligare två presidentval, 2024 och 2030.

Han skulle alltså kunna sitta kvar på sin post till 2036.

Konstitutionsändringarna innebär också några nya socialpolitiska åtgärder och ändringar inom förvaltningen. Bland annat handlar det om hur domare och guvernörer utnämns.

Under valkvällen förekom bara några mindre demonstrationer mot omröstningen och dess resultat.

I Moskva samlades några hundra människor invid Pusjkinstatyn som är oppositionens traditionella samlingsplats.

Demonstranterna var alltså mycket få, och polisen lät dem hållas. Ingen greps trots att gruppen inte hade fått lov att demonstrera.

Läs också