Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa satsar på bostadsmässan men vill spara in på basservice - varför det? Stadsstyrelsens ordförande svarar

Mia Heijnsbroek-Wirén
Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) är övertygad om att bostadsmässan är värd pengarna. Mia Heijnsbroek-Wirén Bild: Tiia Lillkvist/ Yle Ständerhuset,självständighetsfest,mia heijnsbroek-wirén

Lovisa ska vara värd för bostadsmässan 2023 och satsar stora pengar på bostadsmässområdet Drottningstranden.

Samtidigt föreslår staden att man ska ta till permitteringar och indragning av basservice för att få bot på stadens dåliga ekonomiska situation.

På torsdagskvällen har stadsstyrelsen två stora ärenden på bordet: under kvällens möte ska man både klubba igenom planerna för Drottningstranden och ta ställning till ännu ett nytt sparprogram.

Haddom skola och Forsby hälsogård är än en gång på fallrepet, liksom också – till Lappträskbornas bestörtning – Lappträsk hälsogård.

Det här klingar dåligt i många Lovisabors öron. Förutom att leda till hettade diskussioner på sociala medier så har situationen fått en Lovisabo att starta ett invånarinitiativ för att få staden att ordna en folkomröstning om att avsluta förberedelserna för bostadsmässan.

Invånarinitiativet startades på tisdagen den 30 juni, och på torsdagskvällen hade 177 personer skrivit under.

Om antalet initiativtagare motsvarar minst två procent av kommuninvånarna ska frågan tas upp till behandling inom sex månader från det att den har väckts.

Enligt Lovisa stads webbplats bor det ungefär 15 000 personer i Lovisa.

Det betyder att initiativet behöver omkring 300 underskrifter för att tas upp till behandling.

Varför så viktig?

Vi ringde upp Lovisa stadsstyrelses ordförande, SFP:aren Mia Heijnsbroek-Wirén, för att få svar på det många tycks fundera på:

Varför är bostadsmässan så viktig, och varför envisas staden med att sätta pengar på den samtidigt som man sparar in på annat?

- Det är kanske pudelns kärna. Vi behöver ett större befolkningsunderlag för att kunna uppehålla en kvalitativ service. Det är grunden. Jag tror att alla i vår stad önskar sig att vi lyckas få mer invånare till vår stad, säger Heijnsbroek-Wirén.

Motståndet mot bostadsmässan startade egentligen redan förra hösten då staden föreslog, och senare delvis genomförde, indragningar av skolor och daghem i samband med budgetberedningen.

- Byskolorna väcker mycket känslor och jag kan förstå att människor känner missnöje. Men det är tråkigt när man tar det till en hjärtesak att motarbeta något som skulle hämta oss tillväxt och ge oss möjlighet att ge överkvalitet, som vi nu håller på med och ger hela tiden med vår basservice.

haddom skola i Lovisa
Haddom skola är igen indragningshotad. haddom skola i Lovisa Bild: YLE/Stefan Härus haddom skola

Men vill någon flytta till staden om man drar ner på basservicen?

- Nå nog har vi ju jättemycket basservice. Det som familjerna främst behöver är dagvård och skolor, och det finns väldigt många skolor runtom.

Heijnsbroek-Wirén är övertygad om att möjligheten att ordna bostadsmässan 2023 är en stor chans som kommer att ge hela Lovisa synlighet.

- Under den här processens gång är jag helt säker på att man med en effektiv boendemarknadsföring också får fram våra byar och de byar där det finns osålda tomter. Jag tror att om vi nu får planläggningen framåt och tomtpriserna fastställda så börjar försäljningsarbetet, och det gagnar hela Lovisa.

Bostadsområdet borde byggas ändå

Enligt Heijnsbroek-Wirén hade staden börjat jobba med delgeneralplanen för området redan innan hon kom med i Lovisapolitiken.

Dessutom har politikerna fått behandla åtminstone två fullmäktigemotioner om att utveckla den östra stranden.

- Vi var ju väldigt långt hunna med planerna på området redan när vi ansökte om bostadsmässan. Det här området har man jobbat på redan innan det beslutet kom.

På bilden syns en skogbevuxen udde i Lovisaviken. Här kommer Drottningstranden att byggas.
Här ska Drottningstrandens bostadsområde breda ut sig, med flytande hus och en gångbro över viken. På bilden syns en skogbevuxen udde i Lovisaviken. Här kommer Drottningstranden att byggas. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Lovisaviken,Drottningstranden i Lovisa

Det om bostadsområdet skulle ha blivit lite billigare om man inte velat satsa på bostadsmässan är förstås svårt att säga.

- Säkerligen skulle det ha varit i lite annan skala men det vågar man ju inte ta ställning till, säger Heijnsbroek-Wirén.

Staden har budgeterat tio miljoner för byggandet av bostadsområdets infrastruktur. Själva mässan kostar lite på 1,1 miljon euro.

Tomterna intresserar

Heijnsbroek-Wirén är inte orolig för att hitta invånare till mässområdet.

- Vi kommer säkert att ha hälften av strandtomterna i hela Nyland och de är jätteattraktiva.

Enligt Heijnsbroek-Wirén har många redan varit i kontakt med projektchefen och väntar på att få göra tomtköp.

- Både när det gäller småhus och av de där flytande husen så finns det mig veterligen fem som har visat ett väldigt starkt intresse till att få bygga. Sen finns det också större entreprenörer som har visat intresse för diverse tomter.

Skiss av tre grå flytande hus vid en brygga.
Lite så här kan de flytande husen komma att se ut. Arkivbild. Skiss av tre grå flytande hus vid en brygga. Bild: Lovisa stad hus,ritningar,Skiss,bostadsmässan i Lovisa 2023

Å ena sidan måste man skilja åt bostadsområdet och mässan, men å andra sidan skulle ett inhiberande av bostadsmässan också betyda att man lägger av med planeringen av bostadsområdet, enligt Heijnsbroek-Wirén.

Är det för sent att blåsa av mässan, och vad skulle det kosta i så fall?

- Det är ju helt fåfängt att börja blåsa av en mässa som bara hämtar ett mervärde. Det skulle i så fall betyda att man inte skulle förverkliga planen vi har, att man beslutar att vi inte behöver bygga något här. Vi ska inte tala om att blåsa av en bostadsmässa, vi talar då om att vi slutar utveckla vår stad helt och hållet och inte planerar några bostadsområden alls för att vi inte anser det värt att komma hit. I det teamet är jag inte med och spelar.

Men går det att blåsa av?

- Inte ska vi blåsa av någonting, då går hela arbetet förlorat. Om det finns så starka krafter att man inte vill förverkliga det här så skulle jag vara mycket förvånad.

Hur stora intäkter?

En sak som invånare har klagat på är att de inte sett några exakta uträkningar om hur mycket pengar man räknar med att bostadsmässan ska inhämta.

Heijnsbroek-Wirén räknar med att stadens företagare ska få in stora summor under mässevenemanget då tusentals besökare ska äta, sova och handla i staden.

- Enligt den senaste undersökningen som gjordes om bostadsmässan i Kouvola så räknade man med 7,1 miljoner. I vårt fall är det förhoppningsvis mera.

Hur stora intäkter staden kan få genom att sälja tomterna i området är inte klart ännu när den här artikeln skrivs. Tomtpriserna bestäms nämligen under torsdagens styrelsemöte.

- I planerna när man har gjort ekonomiska kalkyler så har vi talat om dryga två miljoner i tomtintäkter. I dag har vi som sagt förslaget på bordet och det är inte offentligt ännu, säger Heijnsbroek-Wirén.

Skulle vi ha tre Drottningstränder fullpackade med människor så skulle vi ha råd att ha överservice, men det har vi inte― Mia Heijnsbroek-Wirén, SFP

Planförslaget för Drottningstranden blir offentligt efter att styrelsen godkänt det.

- Det som jag skulle önska mig är att vi får vänt den här attityden till att vi helt enkelt måste jobba för att utveckla vår stad, och att man skulle lita på att det här kommer att stöda all tomtförsäljning runtom i Lovisa och kommer att stärka också byarna.


Igen, om man stänger skolor och tar bort hälsovård och service från byarna, kommer någon faktiskt att vilja flytta ut dit?

- Det är väldigt många människor som tycker om att bo i byarna, och det har inte nödvändigtvis varit skolan som är det viktiga. För mig själv i tiderna var det, men då flyttade jag till ett byacentrum, Forsby. Jag kan riktigt bra förstå hur viktig den är för barnfamiljer. Men vi måste inse att vi har en jättedyr bildningssida, vi betalar flera hundra euro mer per capita i bildningskostnader jämfört med våra grannkommuner.

- När det gäller hälsovårdstjänsterna så vidhåller jag att det är viktigare att kommuninvånarna får kvalitativ vård. Skulle vi ha tre Drottningstränder fullpackade med människor så skulle vi ha råd att ha överservice, men det har vi inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland