Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: SDP:s rekordhöga stöd sjunker en smula, finländarna tudelade i frågan om rasism, ryssarna gav grönt ljus för Putin att regera i ytterligare två perioder

Två kvinnor iklädda hijab står med sina plakat framför en folksamling.
Två kvinnor iklädda hijab står med sina plakat framför en folksamling. Bild: Yle/Arash Matin Black Lives Matter,rasism,demonstrationer

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter. Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Yles partimätning: Socialdemokraternas raket har stannat

Det rekordhöga stödet för SDP sjunker en aning i Yles nya partimätning. Samtidigt fortsätter De gröna att tappa sina kärnväljare. Centern repar sig en smula medan Sannfinländarnas väljare inte bryr sig om partiets senaste skandaler. Stödet för dem är fortfarande stort och stabilt. Enligt forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus håller politiken sakta men säkert på att normaliseras igen.

Finländarna tudelade i fråga om rasism

Är rasism ett märkbart problem i Finland? Svaren är tudelade i en ny undersökning som utförts av tidningsgruppen Uutissuomalainen. Bland de drygt 1 000 som svarade på enkäten anser 51 procent att rasism är ett betydande problem i Finland, medan 43 procent är av motsatt åsikt.

En äldre svart kvinna håller upp en skylt där det står black lives matter.
Demonstrationer mot rasism har pågått sedan George Floyds död i USA. En äldre svart kvinna håller upp en skylt där det står black lives matter. Bild: Yle/Arash Matin Black Lives Matter,rasism,demonstrationer

Åsikterna skiljer sig i fråga om kön. Endast 7 procent av kvinnorna anser att rasism inte är något problem, medan kring 20 procent av männen är av den åsikten. Sannfinländarnas anhängare anser inte att rasism är ett problem i det finländska samhället, medan majoriteten av de rödgröna väljarna anser att det är ett problem.

Vårdköerna längre än normalt i Åbo, Vasa och HUS

Under coronavåren lät många bli att uppsöka vård, men nu är vårdköerna längre än normalt i tre sjukvårdsdistrikt i Svenskfinland då finländarna börjat söka sig till mottagningar igen. Det gäller Åbo, Vasa och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Närvårdare på jobb.
Finländarna har hittat tillbaka till vårdmottagningarna och laboratorium. Närvårdare på jobb. Bild: (c) Kzenon vård (omsorg),närvårdare,yrkesutbildning

Trycket har vuxit inom ortopedin, öron-, näs, hals- och ögonsjukdomar samt plastikkirurgin. I Åbo får patienterna vänta knappt en vecka längre än normalt och vid HUS har 3 400 personer köat i mer än sex månader. De med brådskande ärende har förkörsrätt.

Nöjesparker lockar färre besökare – men de är duktiga på att hålla säkerhetsavstånd

Har du besökt en nöjespark i år? Färre personer än normalt vill åka bergochdalbana, karusell och vistas på nöjesparker. Nöjesparkerna levde länge i ovisshet och det såg länge ut som om de inte kan öppna alls under sommaren.

Porträtt av en kvinna i axellång polkafrisyr. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns nöjesfältet Borgbacken.
Borgbackens vd Pia Adlivankin är nöjd med sommaren hittills. Porträtt av en kvinna i axellång polkafrisyr. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns nöjesfältet Borgbacken. Bild: Matti Myller / Yle Pia Adlivankin,Borgbacken,porträtt

Enligt Borgbackens vd Pia Adlivankin besöker ändå flera tusen nöjesparken varje dag. Hon berättar att allting gått bra hittills och att besökarna är bra på att hålla avstånd och på att följa andra säkerhetsåtgärder.

Rysk omröstning som ger Putin mer makt ifrågasätts

Det ryska folket har röstat. En majoritet röstar för förslaget för konstitutionsändringar, vilket gör det möjligt för president Vladimir Putin att sitta kvar vid makten fram till år 2036. 78 procent av väljarna röstade för förslaget.

Rysslands president Vladimir Putin den 3 juni 2020.
President Vladimir Putin kan fortsätta som president i 16 år. Rysslands president Vladimir Putin den 3 juni 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Ryssland

Oppositionsledaren Alexei Navalnyi ifrågasätter omröstningens trovärdighet skarpt. Enligt honom är det här en "stor lögn", ett påhitt, som inte återspeglar det ryska folkets egentliga åsikt.

Väder

Regnskurar förekommer närmast i sydvästra Finland i dag, i övriga delar av landet är det mest uppehåll. Det är mellan 16 och 21 grader varmt, svag till måttlig vind. I norr är det svalare: mellan 12 och 16 grader.

Regn- eller åskskurar är att vänta på många håll i kväll eller i natt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes