Hoppa till huvudinnehåll

Premiär för stor, gemensam uteservering i Åbo - "Roligt att flera restauranger är på ett och samma ställe"

Tre personer sitter runt ett bord på en uteservering.
Meningen med uteserveringen är att erbjuda krögarna chansen att nå fler kunder. Tre personer sitter runt ett bord på en uteservering. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar,Bardisk,drinkar,alkoholdrycker

Den stora, gemensamma uteserveringen öppnade vid Åbo domkyrka på torsdagseftermiddagen. Flera krögare delar på den gemensamma uteserveringen.

En av de första som var på plats då uteserveringen öppnade var Kimitobon Jan Drugge och Juliana Drugge från Ekenäs.

- Vi firar en dag i Åbo jag och min dotter och vi tänkte att vi passar på. Vi hade inga förväntningar utan ville komma hit för att uppleva stämningen, säger Jan Drugge.

Flera personer köar till en utservering, vid Åbo domkyrka.
Uteserveringen hittas i hjärtat av Åbo. Flera personer köar till en utservering, vid Åbo domkyrka. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar

Han tycker att uteserveringen är en bra idé i de här exceptionella tiderna. Och stämningen är bra, konstaterar Juliana Drugge.

- Det är roligt att flera restauranger är på samma ställe och att utbudet av mat och dryck är stort.

Rekommendationerna på uteserveringen är samma som övrigt i samhället - håll avstånd, stanna hemma om du känner dig krasslig och var noggrann med hygienen.

Viktigt för krögare med intäkter efter en svår vår

Uteserveringen vid Åbo domkyrka är den första, stora uteserveringen som öppnas. Nästa vecka öppnas troligtvis ytterligare en uteservering vid Spindeltomten.

En kvinna beställer en drink vid en bar på en uteservering.
Våren var svår, berättar krögare Antti Suhonen bakom sin bardisk. En kvinna beställer en drink vid en bar på en uteservering. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar,Bardisk,drinkar,alkoholdrycker

- Vi ville hjälpa företagarna på något sätt efter coronavåren. Samtidigt funderade vi på hur vi kan locka invånarna tillbaka till centrum, men så att det är tryggt. Vi anser att de här gemensamma uteserveringarna är en lösning. Det säger Kirsi-Maria Eronen, projektchef vid Åbo stad.

Antti Suhonen är krögare i Åbo. Han berättar att företaget förlorat så mycket pengar under våren, att de ville vara med på den stora uteserveringen när även restriktionerna för restaurangerna har luckrats upp. Suhonen gillar omgivningen kring Åbo domkyrka och skulle gärna se en uteservering på platsen också nästa sommar.

Två kvinnor sitter på en uteservering.
Glada miner på uteserveringen på torsdagen. Två kvinnor sitter på en uteservering. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar,drinkar,alkoholdrycker,vänskap

- Vi var stängda i två månader och våra anställda har varit utan arbete. Så vi kan hjälpa både vårt företag och våra anställda då vi är här, säger Suhonen.

Två personer vandrar bort från en utserveringsdisk med öl i händerna.
Vädret i Finland kan vara ostadigt - men företagarna hoppas att det här inte skrämmer bort kunderna. Två personer vandrar bort från en utserveringsdisk med öl i händerna. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar

"Ett ypperligt tillfälle för krögare utan egen uteservering"

Enligt sommelier Sofia Lindholm är den gemensamma uteserveringen ett ypperligt tillfälle för de företagare, som inte har en egen uteservering. Vädret var ostadigt då uteserveringen hade sin premiär. Lindholm hoppas att det här inte skrämmer bort kunderna.

- Vi får hoppas att de flesta finländare är vana vid den finländska sommaren, säger Lindholm med ett skratt. Vi tar det som det kommer och gör det bästa av det.

Men kommer det här att bli ett bestående inslag i gatubilden i Åbo?

- Vi får se. Om allt går väl och responsen är god, så överväger vi det, säger Kirsi-Maria Eronen vid Åbo stad.

Också i Helsingfors har en ny stor uteservering öppnats i sommar. Så här såg det ut på öppningsdagen på Senatstorget i onsdags: