Hoppa till huvudinnehåll

Ultralätt flygplan körde av startbanan på Tammerfors-Birkala flygplats

Polisbil och brandbil utanför Tammerfors-Birkala flygplats.
Flera räddningsenheter kallades till flygplatsen, både från polisen och räddningsverket. Polisbil och brandbil utanför Tammerfors-Birkala flygplats. Bild: Matias Väänänen / Yle flygplan,flygolyckor,Tammerfors-Birkala flygplats,ultralätt flyg

Ett ultralätt flygplan körde av startbanan på torsdag eftermiddag i Birkala. Ingen skadades.

Det ultralätta flygplanet körde av startbanan och ut på gräset. Ingen skadades och piloten kunde ta sig ut ur planet för egen maskin.

Flygplatsens direktör Mari Nurminen uppger för Yle Uutiset att olyckan inträffade när flygplanet skulle lyfta. Planet hade inte tagit sig upp i luften.

Flera flygplan väntade i luften medan olycksplanet togs bort från banan.

Räddningsverket fick larm om en stor flygtrafiksolycka klockan 13.35 och skickade 19 räddningsenheter till platsen.

Olycksutredningscentralen i juni: Behövs ändringar i utbildningen

Olyckor där ultralätta flygplan har varit inblandade har redan inträffat flera gånger under det här året, uppger Yle Uutiset.

Räddningsfordon brevid ett övningsflygplan som försökt landa.
I maj inträffade också en olycka på Tammerfors-Birkala flygplats, då i samband med en övning. Det fyrsitsiga Piper-flygplanet fick allvarliga skador efter ett landningsförsök. Två personer fanns ombord. Räddningsfordon brevid ett övningsflygplan som försökt landa. Bild: Antti Eintola / Yle flygolyckor,Tammerfors-Birkala flygplats

I juni avslutade Olycksutredningscentralen en utredning av två olyckor med ultralätta flygplan. Utredningen visade att det till exempel skulle behöva göras ändringar i utbildningen.

I juni sade Olycksutredningscentralens utredningsledare Janne Kotiranta till Yle Uutiset att den nuvarande utbildningen för att få flyga ultralätta flygplan inte är tillräcklig för att garantera säker flygning.

I Finland är utbildningskraven till exempel lättare än de som Europeiska flygsäkerhetsbyrån ställer.

Källor: Yle Uutiset, Tilannehuone

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes