Hoppa till huvudinnehåll

Väntad storseger för Putin i omröstningen om grundlagsändringar - oppositionsledaren Navalnyj kallar resultatet för en "stor lögn"

Valurnan töms i en av vallokalerna i Moskva på onsdag kväll.
Valurnan töms i en av vallokalerna i Moskva på onsdag kväll. Valurnan töms i en av vallokalerna i Moskva på onsdag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland

Då nästan alla röster hade räknats, meddelade den ryska valkommissionen att 78 procent av väljarna sagt ja till de omfattande förändringarna i landets konstitution. Föga oväntat fick president Vladimir Putin grönt ljus för att sitta kvar vid makten fram till 2036.

När 98 procent av rösterna räknats hade alltså 78 procent av deltagarna gett sitt stöd till grundlagsändringarna, enligt den ryska valkommisionen.

Den viktigaste punkten i ändringspaketet är att Putins tidigare mandatperioder som president "nollas". Han får alltså rätten att ställa upp i ytterligare två presidentval och kan därmed sitta kvar på sin post fram till 2036.

Valkommissionen uppgav att valdeltagandet låg på 65 procent. Enligt valkommisionens chef Ella Pamfilova röstade strax över 21 procent av deltagarna mot grundlagsändringarna. Hon beskrev omröstningen som transparent och sade att myndigheterna gjort sitt yttersta för att garantera att omröstningen var hederlig.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdade omröstningsresultatet som ett påhitt och "en stor lögn".

Aleksej Navalnyj under un march till minnet av den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Bilden tagen i Mokva den 29 februari.
Aleksej Navalnyj under un march till minnet av den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Bilden tagen i Mokva den 29 februari. Aleksej Navalnyj under un march till minnet av den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Bilden tagen i Mokva den 29 februari. Aleksej Navalnyj

Navalnyj beskrev omröstningen som ett illegalt skådespel, ägnat att ge Putins livstidspost som president ett intryck av laglighet.

– Vi kommer aldrig att erkänna det här resultatet, sade Navalnyj i en video som spreds i sociala medier.

Navalnyj sade att oppositionen inte kommer gå ut och demonstrera nu, med hänsyn till coronaviruspandemin. Samtidigt lovade han massdemonstrationer i höst, om oppositionskandidater hindras från att ställa upp i regionalvalen eller valresultaten då förfalskas.

Källor: Reuters, AFP, Yle