Hoppa till huvudinnehåll

Varför legaliserades inte distansförsäljningen av öl? Småbryggerier besvikna på regeringens radiotystnad: "Jag är pessimistisk, det handlar ju om alkohol och Finland ..."

Christian Holmlund poserar vid en apparat.
Christian Holmlunds bryggeri Salama ser ut att klara sig bra. Ny utrustning bäddar för högre produktionskapacitet i framtiden. Christian Holmlund poserar vid en apparat. Bild: Yle/Sebastian Backman mikrobryggeri,Christian Holmlund

I maj såg småbryggeriernas dröm om distansförsäljning ut att bli verklighet. En majoritet i riksdagen stödde förslaget – och regeringen gav positiva signaler. Sedan blev det tyst. Vad hände egentligen?

– Ja-a. Det ser inte så lovande ut.

Småbryggeriförbundets vice ordförande Jussi Tamminen låter uppgiven på andra sidan telefonlinjen. I maj levde hoppet om distansförsäljning inom Finland stark. Men nu, en dryg månad senare, ser det betydligt sämre ut.

Det är fortfarande tillåtet för utländska bryggerier att sälja alkoholprodukter direkt hem till finländska konsumenter, men inhemska bryggeriet får inte göra det.

Det här handlar lagförslaget om

För att rädda aktörer inom branschen har Småbryggeriförbundet lagt fram ett förslag som i korthet går ut på att:

  • Små bryggerier ska få sälja öl hem till konsumenten
  • Dryckerna som säljs får inte ha en alkoholprocent som är större än 5,5
  • Bryggerierna kan vid behov granska kundens ålder vid överlämningen av drycker
  • Lagen skulle vara tillfällig och gälla det här året.
  • Enligt Småbryggeriförbundets förslag måste ett bryggeri producera mindre än 15 miljoner liter per år för att omfattas av lagen. Bryggerierna får inte heller ägas av eller ha kopplingar till större aktörer.

Förslaget fick först gehör av Vänsterförbundets Jari Myllykoski, och har fått uppbackning av 110 riksdagsledamöter. Regeringen tog upp ämnet för behandling i maj.

En lagändring kan kanske bli av på hösten och i så fall gälla ett par månader. Kanske.

Är du besviken på regeringen?

– Det är jag.

I maj lovade dåvarande finansministern Katri Kulmuni (C) att ett beslut skulle fattas i juni. Så blev det inte.

I början av juni twittrade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att regeringen väntade på ett utlåtande av omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Nu har kalendern – igen – bytt blad och den av coronapandemin plågade branschen väntar fortfarande på besked.

Varför händer ingenting?

Oro för monopolet – eller problem efter ministerbytet?

Det har spekulerats vilt i orsakerna bakom gruset i maskineriet.

Webbplatsen Viisi Tähteä skriver att vissa krafter oroar sig över att Alkos monopolställning skulle skadas av tillåten distansförsäljning.

Oron ligger i att en lagändring skulle bli startskottet för en större revolution av alkohollagen.

Normalt är jag optimistisk, men nu är jag pessimistisk― Christian Holmlund

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (Ehyt) har motsatt sig förslaget och är inne på samma spår: om småbryggerierna får ett undantag kan trycket bli stort för att också större bryggerier i framtiden ska omfattas av reglerna.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni steg åt sidan i början av juni. Spelade det någon roll för lagförslaget? Katri Kulmuni Bild: Petteri Sopanen / Yle Katri Kulmuni,Leader of the Centre Party,Centern i Finland

Ilta-Sanomat tror att finansminister Katri Kulmunis avgång också kan ha spelat roll. Hon var pådrivande från början och efter att hon stigit åt sidan har ingenting hänt.

Dessutom kan det ha visat sig att en ändring i lagstiftningen är en svår och långsam process.

Vem vet.

Christian Holmlund är i varje fall inte överraskad. Esbobryggeriet Salamas grundare och vd är omringad av en rad nya öltankar då Tv-nytt stövlar in i lokalen i Fallåker.

– Normalt är jag optimistisk, men nu är jag pessimistisk. Det handlar ju om alkohol och Finland så…, säger han och skrattar.

Tippningen: En fjärdedel går under

André Brunnsberg har varit aktiv inom småbryggeriscenen i 15 år, är ölskribent för bland andra HBL och sitter i styrelsen för EBCU, förbundet för europeiska ölkonsumenter. Han bedömer att den politiska viljan försvann.

– Det kändes förhastat och det fanns kanske lite poängplockande bland politikerna.

Brunnsberg tror att förslaget kan gå igenom på hösten, men tiden börjar bli knapp. Lagförslaget är ett undantagstillstånd för år 2020.

Och på hösten kan det redan vara för sent för många bryggerier.

André Brunnsberg poserar iklädd blå tröja.
Den senaste tiden har André Brunnsberg köpt mer öl än normalt direkt av småbryggerierna. André Brunnsberg poserar iklädd blå tröja. Bild: Yle/Sebastian Backman mikrobryggeri,andré brunnsberg

Precis som i resten av samhället är covid-effekten fördröjd bland småbryggerierna. Just nu står de flesta fortfarande på benen, men:

– Vi är fortfarande inne i krisen. Min tippning är att en fjärdedel av småbryggerierna går under inom ett år. Jag har fått signaler ute på fältet att alla inte haft det så lätt.

Pandemin en spark i baken

Men mörkret är inte totalt.

De som kunnat ställa om och hitta direktförsäljningskanaler och inte varit beroende av restauranger har klarat sig bra. Enligt en undersökning som EBCU genomfört har folk varit mer benägna än tidigare att stödja de lokala bryggerierna.

Den bilden får man också då man frågar runt på bryggerierna i huvudstadsregionen. Kunderna har strömmat till bryggeriernas egna butiker som aldrig förr.

Salama Brewing tappade nästan 60 procent av försäljningen – den till restauranger – över en natt.

– Nu är vi tillbaka på nästan samma nivå som tidigare.

Överallt, men inte i Finland― Christian Holmlund

En bidragande orsak till återhämtningen är bryggeriets nya webbutik. De har lanserat den i smyg och riktar sig till hela Europa. I augusti ska satsningen trappas upp.

– Vi hade talat om att öppna en webbutik, men tänkte att vi gör det när vi har tid. Sen kom coronan och vi tänkte: okej, nu!

Så ni kan sälja i Europa men inte i Finland?

– Precis! Överallt, men inte i Finland, säger Holmlund och skrattar.

Läs också