Hoppa till huvudinnehåll

Allt tydligare tecken från Mercedes stallchef om Bottas: "Förväntar mig att vi fortsätter med vår nuvarande förarduo"

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas poserar 2019.
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas har bildat förarduo i Mercedes i flera år. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas poserar 2019. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Dags att pausa spekulationerna om Valtteri Bottas framtid i världsmästarstallet Mercedes? Hans chef Toto Wolff påstår att det är mycket sannolikt att Bottas gör Lewis Hamilton sällskap nästa år också.

Formel 1-premiären närmar sig, men förarkarusellen har snurrat ett bra tag. När det stod klart att Sebastian Vettel inte fortsätter i Ferrari efter den här säsongen föll dominobrickorna.

Vettel står utan arbetsgivare efter 2020. Han har kopplats ihop med Mercedes och i torsdags sa han att de närmaste månaderna avgör hans framtid.

Mercedes stallchef Toto Wolff säger ändå i en intervju med tysk tv, som citeras av webbplatsen Planet F1, att det är sannolikt att hans nuvarande duo Lewis Hamilton och Valtteri Bottas kör för stallet nästa år. Båda förarnas kontrakt går ut efter den här säsongen.

– Vi är i en knivig situation. Vi är väldigt nöjda med vår nuvarande duo och skulle gärna fortsätta med dem, säger Wolff.

Det finns ändå ett men:

– Man kan aldrig stryka ett namn som Sebastian. Eventuellt vill någon förare inte fortsätta och då blir han snabbt aktuell. Vi får se hur allt utvecklas de närmaste veckorna, men jag förväntar mig att vi fortsätter med Lewis och Valtteri.

"Litar på våra förare"

Hamilton och Bottas är på väg att inleda sin fjärde säsong tillsammans i stallet.

– Vi litar på våra två förare. Man kan påstå att det inte betyder mycket i formel 1, men det gör det i vårt stall. Jag vill inte ge en exakt tidtabell. Då får jag frågor varje helg om kontrakt. Det finns ingen stress, säger Wolff på formel 1:s webbplats.

Och på tal om rykten. Ett av stallen som Bottas har figurerat i för 2021 är Renault. De har en plats ledig och enligt stallchefen Cyril Abiteboul pratar Renault med stora namn i jakten på Daniel Ricciardos ersättare.

– Vi behöver en snabb, talangfull förare som köper våra idéer. Vi pratar med några förare – en del bekantare namn och en del mindre bekanta. Vi tar den tid som det behövs, säger han till formel 1:s webbplats.

"Drömt om det här"

De två Mercedes-förarna dominerade under fredagens två träningspass. Bottas säger att han njöt av att sitta vid ratten igen.

– Jag har drömt om det här sedan vi fick reda på att säsongen startar. Vi tog steg framåt hela tiden. Jag tror inte något stall har fått ut all kapacitet, säger han enligt STT.

Kimi Räikkönen hade betydligt större problem med farten i sin Alfa Romeo, men var inte så uppjagad över det.

– Vi testade en del och funderade på vad som var bra och dåligt. Vi får se efter helgen var vi står.

På lördag väntar den tredje träningen i Österrike på förmiddagen. Klockan 16 är det dags för säsongens första kval.