Hoppa till huvudinnehåll

ÅUCS inleder läkemedelsforskning för att hjälpa allvarligt sjuka coronapatienter

Informationstavla utanför ÅUCS.
Överläkare Jarmo Oksi hoppas att läkemedlet minskar på behovet av intensivvård. Informationstavla utanför ÅUCS. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo universitetscentralsjukhus,Åbo,sjukhus,åucs t-sjukhus

Kan ett läkemedel för reumatism också hjälpa de patienter som drabbats av covid-19? Det ska utredas på Åbo universitetscentralsjukhus.

Ungefär en tredjedel av de coronapatienter som får sjukhusvård läggs in på intensivvårdsavdelningen. Dessutom ökar risken för flerorgansvikt för de patienter som insjuknar i en allvarlig form av covid-19.

Nu ska ÅUCS utreda hur effektiv läkemedlet tocilizumab är för coronapatienter.

– Vi tar med frivilliga patienter som har lagts in på sjukhuset för vård av covid-19 och vars infektion har komplicerats av syresättningsstörning och en cytokinstorm, det vill säga en allvarlig inflammationsreaktion, berättar infektionsöverläkare Jarmo Oksi i ett pressmeddelande. Oksi leder utredningen.

Tillståndet för patienten kan förändras snabbt

Enligt Oksi är störningen i syresättningen och cytokinstormen ett tecken på att patienten inom de närmaste dagarna kan utveckla akut andnödssyndrom (ARDS), ett tillstånd som ofta kräver respiratorbehandling. Cytokinstormen kan vara farligare för patienten än själva viruset.

Till en början kan patienten som insjuknat i covid-19 må relativt bra, men tillståndet kan försämras snabbt.

– Cirka 20 procent av alla som insjuknar får allvarliga symtom. Hos de här patienterna försvåras andningen kraftigt och i datortomografibilder ses omfattande lungförändringar, berättar överläkare Oksi.

Överläkare Jarmo Oksi hoppas att medicinen ska minska behovet för intensivvård. Enligt honom finns det många olika mediciner som hämmar kroppens immunreaktioner och därför provar man nu de här medicinerna på coronapatienter.

Undersökningen inleds i sommar, beroende på coronaläget.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland