Hoppa till huvudinnehåll

Våren 2020

När allt och inget förändrades.

Text och foto: Henri Salonen
Layout: Petter West, Henri Salonen
För några år sedan föreställde vi oss att människosläktet lever i en sällsynt tråkig tid. De stora uppbrotten hade hänt i det förflutna eller så ligger de långt framför oss. Så tänker jag inte längre.

När coronakrisen inleddes började jag, likt hundratals andra fotojournalister, fotografera min vardag och människorna och miljön i min omgivning. Jag hade egentligen inte några förväntningar, men bestämde mig från första början att fokusera på mina vänner och mitt hem som jag delar med min rumskamrat Ilona Raivio.

Att fotografera hemmet är väldigt intimt och kräver mycket tålamod, speciellt av min rumskamrat. Jag ville ändå försöka bryta intimitetens gränser och fånga något som andra kan relatera till. Om hur det är att huvudsakligen stanna inomhus då det fysiska, allmänna rummet begränsas främst till att gå till mataffären.

Under vårens undantagstillstånd hann jag gå igenom flera olika känslomässiga reaktioner på krisen, precis som alla andra också antagligen gjorde. Först kom känslan av spänning, sedan oron, sedan allvaret. Sedan skapades en ny form av vardag som man skulle vänja sig vid och bli trött på och – slutligen är det öppet hur livet formar sig efter den här krisen.

Det vanliga och vardagliga får sällan uppmärksamhet i medier. Det är så tråkigt och allmänt att det glider in i en död vinkel ur granskningens synfält. I vardagen och i dess förändringar - som inte märks direkt - döljer sig ändå mycket mening. Men det är allt annat än tråkigt och betydelselöst eftersom vardagen är en stor del av våra liv.

Regeringen har i samverkan med republikens president konstaterat att undantagsförhållanden råder i Finland på grund av coronavirus­utbrottet― Statsrådet 16.3.2020

Vallgård, Helsingfors.

Mars

Viimeinen työpäivä Pasilassa ennen etätöihin siirtymistä. Ruokalassa jaettiin kumikäsineitä.
Bilden är tagen min sista dag på arbetsrummet innan jag övergick till distansarbete. Det delades ut plasthandskar åt kunderna. Viimeinen työpäivä Pasilassa ennen etätöihin siirtymistä. Ruokalassa jaettiin kumikäsineitä. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Kuva omassa huoneessa kuivuvista pyykeistä. 21.3.2020
Bild från mitt rum och tvätten som hänger på tork. Kuva omassa huoneessa kuivuvista pyykeistä. 21.3.2020 Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Omakuva parvekkeella lenkillä käynnin jälkeen. 21.3.2020.
Självporträtt på min balkong. Jag har nyss varit och joggat, ansiktet är fortfarande svettigt efter träningen. På min vanliga runda började det genast synas mer folk när krisen började. Omakuva parvekkeella lenkillä käynnin jälkeen. 21.3.2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Ilona Raivio tekemässä etätöitä myöhään keittiössä. 23.3.2020
Ilona Raivio distansarbetar sent. Ett rödaktigt sken lyser upp rummet. Ilona Raivio tekemässä etätöitä myöhään keittiössä. 23.3.2020 Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Ilona Raivio distansarbetar från sitt kök, 24.3 2020.
I ett litet kök i en liten lägenhet blir det trångt när man distansarbetar. Ilona Raivio distansarbetar från sitt kök, 24.3 2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Ilona Raivio etätyöskentelee kotoa käsin. Kriisin alettua työtahti ja taakka kiristyi myös rajusti.
Arbetsbördan växer märkbart för min rumskompis när krisen börjar. Hon jobbar för staden och det gällde att anpassa tjänsterna när situationen förändrades. Ilona Raivio etätyöskentelee kotoa käsin. Kriisin alettua työtahti ja taakka kiristyi myös rajusti. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Hur det ser ut att distansarbete hemifrån.
Dagens arbetsplats: sängen. Dagens lunch: pizza. Hur det ser ut att distansarbete hemifrån. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Perjantai-illan huumaa. Käynnissä ovat etäbileet Zoom-videopalvelussa. Etualla kuvassa Tomi Strömberg ja Anni Saastamoinen.
Fredagskvällens fiilis: Distansfest via Zoom. Dagens födelsedagsbarn Tomi Strömberg och Anni Saastamoinen finns i bildens förgrund. Perjantai-illan huumaa. Käynnissä ovat etäbileet Zoom-videopalvelussa. Etualla kuvassa Tomi Strömberg ja Anni Saastamoinen. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Gågatan utanför Stockmanns varuhus är tom, precis som resten av centrum. I april meddelade Stockmann att bolaget ansöker om företagssanering eftersom coronaviruset fick kundflödet att sina.

April

Esa Vainio ja Ilona Raivio viettävät iltaa tekemällä nopeita piirustusharjoituksia.
Esa Vainio och Ilona Raivio tecknar för att fördriva tiden på kvällen. När restaurangerna och andra fritidssysselsättningar har stängts ner gäller det att hitta nya sätt att slappna av. Esa Vainio ja Ilona Raivio viettävät iltaa tekemällä nopeita piirustusharjoituksia. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Pehmolelu-nalle kerrostaloasunnon ikkunassa. 3.4. Hermanni, Helsinki.
Under coronakrisen sprids en nallebjörnsutmaning. Uppmaningen är enkel: ställ ett gosedjur i fönstret för att pigga upp förbipasserande. Den här björnen finns i Hermanstad. Pehmolelu-nalle kerrostaloasunnon ikkunassa. 3.4. Hermanni, Helsinki. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Alpparken, Helsingfors, 18.4.
I april vågar sig folk ut till parker i små grupper. Den här bilden är från en park i Alphyddan. Alpparken, Helsingfors, 18.4. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Saara Viika och Ilona Raivio tittar på en tv-serie från en laptop. 12.4 Vallgård, Helsingfors.
Saara Viika och Ilona Raivio kollar på en tv-serie på en laptop. Saara Viika och Ilona Raivio tittar på en tv-serie från en laptop. 12.4 Vallgård, Helsingfors. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Suljetut peliautomaatit Helsingin Käpylässä 13.4.2020.
Coronakrisen förändrade också omgivningen. En av förändringarna var att spelautomaterna stängdes. Den här bilden är från en K-butik i Kottby. Suljetut peliautomaatit Helsingin Käpylässä 13.4.2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Tuuli Huovila utexamineras till magister i konst under våren. 10.4 2020.
Tuuli Huovila utexamineras till magister i konst under våren. Gumtäkt. Tuuli Huovila utexamineras till magister i konst under våren. 10.4 2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Använd andningsskydd på vägen. Gumtäkt, Helsingfors 6.4 2020.
Ett munskydd ligger på marken i Gumtäkt. Använd andningsskydd på vägen. Gumtäkt, Helsingfors 6.4 2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Återvinter i Vallgård, 16.4 2020.
Under den gångna våren försökte vintern göra comeback flera gånger. Bilden är från Vallgård. Återvinter i Vallgård, 16.4 2020. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Vappen i Vallgårds klippan.
Valborg och första maj firades inte utomhus på ett traditionsenligt sätt. Beslutsfattarna vädjade till medborgarna att stanna hemma för att att viruset inte skulle spridas. Under valborgsmässoafton fanns det en del grupper ute som höll avstånd till varandra. Bilden är från Vallgård. Vappen i Vallgårds klippan. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Restaurangerna är stängda till slutet av maj. Vi är redan vana vid att äta utomhus.

Slakteriet, Helsingfors.

Maj

Kieltonauhoilla merkitty voimisteluteline. Mustikkamaa, Helsinki 2.5.
Stopp! Utegymmet på Blåbärslandet i Helsingfors får inte användas. Kieltonauhoilla merkitty voimisteluteline. Mustikkamaa, Helsinki 2.5. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Hilla Kurki läser en artikel på sin telefon, 7.5 Vallgård
Hilla Kurki bläddrar på sin telefon på arbetsrummet i Vallgård. Hilla Kurki läser en artikel på sin telefon, 7.5 Vallgård Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Utsikt från ingången till innergården. Vallgård, Helsinfors 11.5.
Utsikten från portgången till innergården. Utsikt från ingången till innergården. Vallgård, Helsinfors 11.5. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Jerri Linnanmäen kalliolla 9.5., Helsinki.
Jerri Isokääntä på bergen utanför Borgbacken i Helsingfors. Jerri Linnanmäen kalliolla 9.5., Helsinki. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Pasilan Triplan ostoskeskuksessa on tyhjää. 18.5., Helsinki, Pasila.
I det nyöppnade köpcentret Tripla är nästan alla butiker stängda. Pasilan Triplan ostoskeskuksessa on tyhjää. 18.5., Helsinki, Pasila. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Johanna Brummer cyklar över bron i Blåbärslandet 27.5.
Johanna Brummer tar sig över bron. Johanna Brummer cyklar över bron i Blåbärslandet 27.5. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet i Europa 2020
Aydin Saiyar i Vallgård. 26.5.
Småbarnspappan Aydin Saiyar väntar på att coronarestriktionerna ska lätta i juni, men han är orolig för en andra virusvåg. Aydin Saiyar i Vallgård. 26.5. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Ilona Raivio läser en tidning i köket.
Nästan sommar. Ilona Raivio läser tidningar i köket. Ilona Raivio läser en tidning i köket. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Social- och hälsovårdsministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd informerar:

Coronavirusepidemin har avtagit något under två veckor.― Statsrådet 4.6

Fårholmen, Helsingfors.

Juni

Telefonen har en öppen Instagram-app som visar en helt svart bild som delades som en del av onlineaktivismen för Black Lives Matter.
Den andra juni fylls sociala medier av svarta fyrkanter som ett ställningstagande mot rasism och polisvåld. Telefonen har en öppen Instagram-app som visar en helt svart bild som delades som en del av onlineaktivismen för Black Lives Matter. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Helsingfors i solidaritet med demonstrationen av Black Lives Matter på Senatstorget. Bilden visar unga människor som visar sin motstånd mot rasism på trappan till katedralen.
Den tredje juni hålls en Black lives matter-demonstration mot rasism och våld på Senatstorget. Helsingfors i solidaritet med demonstrationen av Black Lives Matter på Senatstorget. Bilden visar unga människor som visar sin motstånd mot rasism på trappan till katedralen. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Black Lives Matter
 Helsingfors i solidaritet med demonstrationen av Black Lives Matter på Senatstorget. Bilden visar unga människor som visar sin motstånd mot rasism på trappan till katedralen. 3.6 2020.
Många ungdomar deltog i Black Lives Matter-demonstrationen trots att coronakrisen fortfarande pågår. Helsingfors i solidaritet med demonstrationen av Black Lives Matter på Senatstorget. Bilden visar unga människor som visar sin motstånd mot rasism på trappan till katedralen. 3.6 2020. Bild: Henri Salonen Black Lives Matter,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Minna Kallinen sitter på en stol.
Musikern Minna Kallinen i Vallgård. Alla spelningar på olika festivaler för hennes band i sommar ställdes in. Minna Kallinen sitter på en stol. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Ilkka Hautala röker en cigarett efter att han hade kommit ut ur bastun.
Ilkka Hautala röker en cigarett efter att han kom ut ur bastun. Sompasauna i Helsingfors, bland många andra offentliga bastur, öppnades igen första juni. Ilkka Hautala röker en cigarett efter att han hade kommit ut ur bastun. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
 Handen har en plasthandske. Folk ombeds att använda dem när de äter på Yles lunchrestauranger.
Första gången jag är på kontoret i Böle sedan mars. Människor bär fortfarande plasthandskar när de äter på lunchkaféet. Coronakrisen fortsätter, men det känns som om det värsta är förbi. Handen har en plasthandske. Folk ombeds att använda dem när de äter på Yles lunchrestauranger. Bild: Henri Salonen coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland
Juni övergår till juli och antalet coronasmittade är så få i Finland att det börjar kännas som om det bara berör andra länder - precis som det gjorde då viruset närmade sig Europa. Trots att livet i Finland och Helsingfors börjar återgå till det normala har vissa saker förändrats. Också mina närmaste vänner och familjemedlemmar frågar “får man kramas?”, i allmänna utrymmen håller man rejäla avstånd till främlingar och plexiglasen och handspriten i butikerna ser ut som om de alltid funnits där.

Själv har jag inte insjuknat, men som helsingforsare känner jag personligen fyra personer som antingen privat eller offentligt meddelat att de smittats. Den 2 juli 2020 har sammanlagt 328 personer dött i covid-19 i Finland, de flesta i huvudstadsregionen. Det har gått flera dagar utan att någon har behövt intensivvård på grund av covid-19.

Jag följer fortfarande med statistiken som någon typ av idrottsresultat. Medierna rapporterar fortfarande om virusets framfart genom siffror och sannolikhetsmodeller och prognoser. Det hjälper en att förstå den breda bilden, men berättar lite om hur krisen ser ut eller känns på individnivå.

Hur såg ditt undantagstillstånd ut? Hur var din vardag under våren, var den annorlunda eller rullade den på som vanligt? Skicka din egen eller dina egna bilder från våren 2020 per e-post: henri.salonen@yle.fi. Vi samlar bilder för en artikel om vad som förändrats för finländare under undantagstillståndet våren 2020.