Hoppa till huvudinnehåll

Klassiska båtar intar Hangö för ett veckoslut – Hangö Classics 2020 i stället för inhiberad Hangöregatta

Sexor har världsmästerskap i segling i Hangö sommaren 2019.
I fjol ordnades sexornas VM-tävlingar i Hangö. I Hangö Classics 2020 tävlar sexorna också. (Arkivbild). Sexor har världsmästerskap i segling i Hangö sommaren 2019. Bild: Tiina Grönroos / Yle Hangö,Västnyland,segling sexornas världsmästerskap i hangö

I år inhiberades Hangöregattan på grund av coronaepidemin, men lokala seglingsföreningen ville ändå ordna ett seglingsjippo.

Första veckoslutet i juli är traditionellt reserverat för årets största seglingsevenemang i Finland, Hangöregattan.

Det seglingsjippo som ordnas under veckoslutet (3-5.7) är mindre än den traditionella Hangöregattan som kan ha omkring 200 deltagande båtlag.

Temat för evenemanget är klassiska båtar något som namnet Hangö Classics 2020 också vittnar om.

- Båtarna som deltar följer den klassiska modellen, med finns till exempel många sexor och åttor. Och tävlingsbanan är en nästan exakt kopia av den banprofil som användes under Hangöregattan år 1932, berättar Magnus Roth från arrangörsklubben Hangö Segelförening (HSF).

Roth fungerar som kanslichef i tävlingskansliet under tävlingsveckoslutet.

Start och mål vid Märaskär

Han berättar att tävlingarnas start och mål sker vid Märaskär strax utanför Östra hamnen.

- Det betyder att publiken kan följa med tävlingarna eller åtminstone starten och målgången från Parkberget eller Casinostranden, säger Roth.

Porträttbild på Magnus Roth.
Magnus Roth från Hangö Segelförening fungerar som kanslichef i tävlingskansliet under tävlingarna. Porträttbild på Magnus Roth. Bild: Johanna Lindholm / Yle Hangö,Västnyland,segling,båtar,Hangö Segelförening,seglare,Magnus Roth

Över 50 båtlag indelade i åtta olika klasser deltar i tävlingarna. Det har inte varit svårt för arrangörerna att få båtar att delta i tävlingarna.

- Vi kunde kanske ha tagit med lite fler båtar om vi skulle ha öppnat upp det hela lite mera, småler Magnus Roth.

Systrarna Sandman tävlar i sexorna

Bland de seglingsklasser som finns representerade i veckoslutets tävling finns sexor (6mR) och åttor (8mr). I sexornas klass deltar bland andra systrarna Catharina och Cecilia Sandman.

Båten de seglar med heter Maybe VI. Det här är första gången de deltar i en tävling i den här klassen. I övrigt är systrarna Sandman erfarna seglare och har deltagit bland annat i flera internationella tävlingar.

- Trots att vi inte har tävlat med den här båten tror jag nog vi kan erbjuda de andra seglarna motstånd, svarar Catharina Sandman på frågan vilka chanser Maybe VI har att kämpa om segern i sin klass.

Porträttbild på Catharina Sandman och Cecilia Sandman.
Systrarna Catharina och Cecilia Sandman deltar med båten Maybe VI i veckoslutets tävlingar. Porträttbild på Catharina Sandman och Cecilia Sandman. Bild: Johanna Lindholm/ YLE Hangö,Västnyland,segling,båtar,Hangö Segelförening,seglare,Cecilia Sandman

Systern Cecilia Sandman säger att tävlingsformatet i veckoslutets seglingar är bekant.

- Det här är ju ett ganska klassiskt format, kryss–länsbana. Starten är lite annorlunda än normalt, men kappseglingen är sig lik, säger Cecilia Sandman och konstaterar att många seglare aspirerar på segern.

- Det blir nog tuffa tävlingar, säger hon.

Vindarna kan bli för hårda

Det att ingen av seglarna i till exempel sexornas tävlingsklass har tävlat på den här banan tidigare gör att förutsättningarna är lika för alla deltagare.

Vädret och vindarna spelar alltid en viktig roll då det ordnas seglingstävlingar. Magnus Roth säger att regn inte stör, men alltför hård vind är inte bra.

- De här klassiska båtarna råkar lätt ut för haverier eller går sönder om vinden är alltför stark. Blåser det alltför hårt under veckoslutet blir det inga seglingar, säger han.

Catharina Sandman och Cecilia Sandman förbereder sin segelbåt inför segling.
Catharina och Cecilia Sandman har varit i Hangö och trimmat på sin båt ända sedan måndagen. Catharina Sandman och Cecilia Sandman förbereder sin segelbåt inför segling. Bild: Johanna Lindholm/ YLE Hangö,Västnyland,segling,båtar,Hangö Segelförening,seglare,Cecilia Sandman

Catharina och Cecilia Sandman har varit i Hangö sedan i måndagen (29.6) och fixat på sin båt.

- Vi har trimmat den och förberett den för hård vind. Det är klart att man anpassar sig till vädret där ute och kan till exempel justera riggen, säger Catharina.

En gammal träbåt

Ceilia Sandman berättar att deras båt Maybe VI är en gammal klassisk träbåt.

- Den är snabb och väldigt snabb i hård vind. Så båten borde klara av hårda vindar.

- Det att vi inte är vana med den här klassen är kanske inte helt optimalt, tillägger Cecilia Sandman.

Catharina Sandman och Cecilia Sandman står vid masten på deras tävlingssegelbåt.
Catharina och Cecilia Sandman ombord på den gamla träbåten. Catharina Sandman och Cecilia Sandman står vid masten på deras tävlingssegelbåt. Bild: Johanna Lindholm/ YLE Hangö,Västnyland,segling,båtar,Hangö Segelförening,Cecilia Sandman

Catharina och Cecilia Sandman representerar Nyländska Jaktklubben från Helsingfors.

Svans eller inte, tävlingarna blir av

Arrangörernas förberedelser inför tävlingarna har gått riktigt bra säger Magnus Roth.

- Om det är någonting vi är bra på här i Hangö, så är det att ordna seglingstävlingar. Vi har en väldigt bra funktionärsstab, säger han.

Den ökända regattasvansen, alltså festfolket som brukar samlas i Hangö under regattaveckoslutet, vill Magnus Roth ogärna kommentera.

- Då vi ordnar seglingstävlingar är det två saker vi inte kan påverka. Den ena saken är vädret och den andra är regattasvansen.

- Vi ordnar våra seglingstävlingar oberoende om svansen är livlig eller inte. Svansen påverkar inte våra tävlingsarrangemang i någon större utsträckning, säger Roth.

Seglingsevenemanget Hangö Classics 2020 börjar på fredag (3.7) och pågår fram till söndag (5.7).

Förutom sexor och åttor, deltar också båtar i klasserna 5mR, Haj, A klass, Dragon, 5,5 meter och Folkbåt i tävlingarna i Hangö.

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Johanna Lindholm. Intervjun kan du höra via länken här nedanför.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland