Hoppa till huvudinnehåll

Strålsäkerhetscentralen skjuter ner falska rykten: "Ingen strålfara i Finland"

En jodix-pillerburk.
Det är bra att ha jod hemma, men man ska inte äta jod för säkerhets skull. En jodix-pillerburk. Bild: YLE/Jessica Edén jod,sköldkörtelcancer

Finländarna har börjat hamstra jodtabletter efter att felaktiga rykten om höjd strålning har börjar cirkulera på sociala medier.

Strålsäkerhetscentralen Stuk varnar för felaktiga rykten som rör sig om strålningsfara i Finland till följd av en brand på ett ryskt kärnkraftsverk.

Detta felaktiga rykte har fått finländarna att rusa till apoteken för att köpa jodtabletter.

Enligt Stuk har det inte skett något vare sig vid ryska eller vid finska kärnkraftverk som skulle orsaka strålfara i Finland.

De närmaste ryska kärnkraftsverken finns i Sosnovyj Bor och på Kolahalvön.

I mitten av juni uppmättes små mängder radioaktivt kobolt, rutenium och cesium i Helsingfors och i Kotka. Enligt Stuk var de värdena så små att de inte har någon inverkan på hälsan eller på miljön.

Enligt Stuk tyder sammansättningen på att ämnena härstammar från kärnkraftverk, men det är osannolikt att de kommer från Finland.

Jodtabletter kan minska ackumulering av radioaktiv jod i sköldkörteln, men man ska endast ta jodtabletter på uppmaning av myndigheterna. Man ska inte äta jod för säkerhets skull.