Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare Amnestyledare dömdes till sex års fängelse av turkisk domstol för terrorism

Demonstranterna i Istanbul protesterade mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad i Izmir
Demonstranterna i Istanbul protesterade 2017 mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad Demonstranterna i Istanbul protesterade mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad i Izmir Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN Turkiet,Amnesty International

En domstol i Turkiet har dömt Taner Kılıç, tidigare ordförande för Amnesty International i Turkiet, till sex år och tre månaders fängelse.

Taner Kılıç greps den 6 juni 2017 och har åtalats för att ha varit medlem i den så kallade Gülen-rörelsen.

En annan tidigare Amnestyledare, Idil Eser, samt två andra personer dömdes till över två års fängelse för att ha "hjälpt en terroristorganisation".

Amnesty Turkiet säger på Twitter att ytterligare sju andra personer som greps för tre år sedan frikändes.

Det handlar om personer som greps i samband med ett tillslag som gjordes efter ett kuppförsök i Turkiet 2016.

Hanteringen av de här fallen har stött på massiv kritik och ett allvarligt ifrågasättande av Turkiets förhållningssätt till personer som kämpar för mänskliga rättigheter.

Efter kuppförsöket har de turkiska myndigheterna kontinuerligt slagit ner olika slags aktiviteter. Ungefär 80 000 människor har fängslats, cirka 150 000 tjänstemän och anställda inom militären har avskedats och omkring 180 organisationer med anknytning till medier har stängts.

Enligt Amnesty International är bakgrunden till dagens dom följande:

  • Elva människorättsförsvarare greps i Turkiet för tre år sedan. Trots att inga bevis för brott har presenterats har de riskerat att dömas till upp till 15 års fängelse.
  • Dessa elva personer kämpade för mänskliga rättigheter men anklagas för “terrorism” och för att ha deltagit i ett “hemligt möte”.
  • Taner Kılıç, tidigare ordförande för Amnesty Turkiet, greps den 6 juni 2017 och har stått åtalad för att ha varit medlem i den så kallade Gülen-rörelsen.
  • Enligt den turkiska regeringen stod Gülen-rörelsen bakom ett våldsamt kuppförsök i Turkiet 2016.
  • Taner Kılıç anklagas också för att ha laddat ner appen "ByLock" - en app som enligt den turkiska regeringen användes av Gülen-rörelsen under kuppförsöket.
  • Lite senare greps tio andra människorättsförsvarare, de så kallade “Istanbul 10”.
  • Dessa tio personer deltog i en workshop om psykiskt välbefinnande och digital säkerhet när de greps. De åtalas för att ha deltagit i ett så kallat “hemligt möte”.
  • Senare slog domstolen ihop de två fallen och då hävdades det att Taner Kılıç hade styrt det "hemliga mötet". Han satt dock fängslad då mötet ägde rum

Källor: Reuters, AFP, Amnesty International