Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval – professor i statskunskap: ''Ett väntat besked''

Justitieminister Anna-Maja Henriksson vid presskonferensen om att häva beredskapslagen.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Justitieminister Anna-Maja Henriksson vid presskonferensen om att häva beredskapslagen. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Justitieminister,beredskapslag

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson meddelar att hon ställer upp för omval till ordförande på partidagen i höst.

– Jag vill mycket gärna fortsätta leda SFP. Den nyaste partibarometern visar att en exceptionellt stor del av finländarna (39 procent) ser positivt på SFP, säger Henriksson i sitt pressmeddelande.

Enligt Henriksson ger den positiva respons som kommit under denna vår otroligt goda förutsättningar inför kommunalvalet nästa år.

– Jag är ytterst motiverad att lotsa SFP till valseger.

Enligt Henriksson ska SFP vara partiet för alla som värnar om svenskan och ett tvåspråkigt Finland, en demokratisk rättsstat, jämlikhet, företagande, social rättvisa, en hållbar ekonomi samt en framtidsinriktad klimatpolitik.

Svenska folkpartiets partidag går av stapeln den 26 september i Vanda. Henriksson har lett Svenska folkpartiet sedan 2016.

Väntat besked

För Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, kom beskedet inte som en överraskning.

– Det var ett väntat besked. Hon har lett partiet i cirka fyra år nu och inom SFP brukar man sitta lite längre, upp till åtta år, säger Grönlund.

– Partiet har ett hyfsat val bakom sig 2019 och Henriksson har lyckats ta Svenska folkpartiet in i regeringen. Så vitt jag kan bedöma känner hon sig ganska säker som ordförande och därför förstår jag att hon vill fortsätta.

Grönlund säger att det är möjligt att någon utmanar Henriksson i september, men han tror ändå att hon kommer att bli omvald.

– Så vitt jag kan bedöma finns det inget inom partiet som skulle betyda att Henrikssons position är hotad, och därför tror jag att hon kommer att få fortsatt förtroende i valet, säger Grönlund.

Det enda som kan vara lite bekymmersamt vad gäller Henriksson är SFP:s väljarstöd i södra Finland, framför allt i Helsingfors, men delvis även i Nyland, menar Grönlund.

Källa: SFP:s pressmeddelande

Artikeln uppdaterades 4.7 klockan 19.06 med stycket med Kimmo Grönlunds kommentarer.

Läs också