Hoppa till huvudinnehåll

Katalanskt distrikt isoleras efter ökande antal coronafall - 200 000 invånare i Segrià påverkas

Ett fältsjukhus i staden Lleida i Katalonien under coronapandemin.
Ett fältsjukhus i Lleida som ska hjälpa med att ta hand om sjuka ifall utrymmet vid sjukhusen i staden tar slut. Ett fältsjukhus i staden Lleida i Katalonien under coronapandemin. Bild: EPA-EFE/Ramon Gabriel Spanien,coronavirus,Lleida,Segrià

Myndigheterna i den spanska regionen Katalonien isolerar distriktet Segrià efter att många nya coronafall har bekräftats på kort tid. Ingen får resa ut ur eller in i området, men invånarna får röra sig utomhus.

Kring 200 000 invånare berörs då de första restriktionerna mot coronaspridningen införs i Spanien sedan landet hävde den nationella karantänen och nödläget.

Katalanska myndigheter har från och med middagstid lokal tid spärrat av Segrià i Lleida-provinsen, där över 400 nya fall har rapporterats på två dygn.

150 nya fall har rapporteras i områdets största stad Lleida.

Karta över Katalonien med städerna Barcelona och Lleida utmärkta.
Lleida har kring 130 000 invånare. Karta över Katalonien med städerna Barcelona och Lleida utmärkta. Karta,Katalonien,Lleida,Barcelona

Polis har slagit upp vägspärrar vid alla infarter och för tillfället tillåts ingen korsa distriktsgränsen.

- Vi har avgjort att det är bäst att isolera Segrià då uppgifterna bekräftar bilden av en allt för snabb, lokal smittospridning, sa Kataloniens president Quim Torra.

Kataloniens president Quim Torra i regionparlamentet med ansiktsskydd på.
Isoleringen ska hindra spridning i andra regioner, sade president Quim Torra. Kataloniens president Quim Torra i regionparlamentet med ansiktsskydd på. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia / POOL pool Quim Torra,Katalonien,Spanien

Myndigheterna menar att även om antalet inte låter högt, innebär en så snabb accelerering på ett så litet område att det utgör en risk för en ny smittovåg i hela regionen.

- Vi tar nu ett steg bakåt för att skydda oss själva och stoppa spridningen, sa Torra.

Begränsningarna är ändå inte lika strikta som de som infördes i hela Spanien då coronaläget ledde till att regeringen utlyste nödläge och tog i bruk undantagslagar.

Arbetsresor, att vistas ute tillåtet

Till skillnad från det nationella nödläget förbjuds områdets 200 000 invånare inte från att vistas utomhus.

Det är inte heller helt förbjudet att lämna eller ta sig in i det avspärrade området.

Från och med söndag kommer resor att tillåtas, men endast om de som vill färdas över distriktsgränsen kan uppvisa intyg på att deras resa är nödvändig.

Bland de värst drabbade

Spanien hör till de värst drabbade länderna i världen under coronapandemin hittills.

Med över 250 000 fall och över 28 000 döda är landet det näst värst drabbade i Europa efter Storbritannien.

Flera svårt drabbade områden finns i Katalonien, och regionen har rapporterat nästan 73 000 fall och över 12 500 döda.

Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger.
Pedro Sanchez regering införde bland de striktaste begränsningarna för att stoppa coronaepidemin i landet. Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger. Bild: EPA Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Då antalet smittor i Spanien började skjuta i höjden i början av mars infördes åtgärder som var bland de striktaste på kontinenten.

Begränsningarna har hävts gradvis sedan början av maj, men premiärminister Pedro Sánchez har regelbundet påmint om att nya åtgärder kan bli aktuella om situationen kräver det.

Källor: AFP, Reuters, El Pais, BBC

Läs också