Hoppa till huvudinnehåll

Rapport om slagsmål och självmordsförsök på migrantfartyg som inte tas emot i någon hamn

Ocean Viking -alus Italiassa lokakuussa 2019.
Fartyget Ocean Viking. Arkivbild. Ocean Viking -alus Italiassa lokakuussa 2019. Bild: FRANCESCO RUTA / EPA-EFE Ocean Viking

Människorättsorganisationen SOS Mediterranée har utlyst nödläge ombord på fartyget Viking Ocean med 180 migranter ombord.

Fartyget, som räddar flyktingar ur Medelhavet och som befinner sig söder om Sicilien, har väntat på tillstånd att få anlöpa hamn i över en vecka. Fartyget har ansökt om tillstånd att ta i land av Malta och Italien.

Enligt organisationen borde fartyget få anlöpa hamn omedelbart på grund av försämrade förhållanden. Det uppges ha förekommit våldsamheter ombord på fartyget.

SOS Mediterranée uppger att säkerheten för besättningen och migranterna på fartyget inte längre kan garanteras.

Migranterna uppges ha blivit allt mer oroliga, deprimerade och ångestfyllda när landstigningen har uppskjutits på obestämd tid. Många är upprörda över att de inte kan kontakta sina anhöriga för att berätta att de är välbehållna.

Självmordsförsök, slagsmål och våldsamheter

Oroligheten har utmynnat i flera slagsmål och andra våldsamheter, uppger en AFP-journalist som befinner sig på fartyget.

Det ska också ha förekommit sex självmordsförsök ombord under de senaste 24 timmarna.

I går anhöll organisationen om evakuering av 44 migranter av medicinska skäl.

För en knapp månad sedan fick ett räddningsfartyg med 425 migranter ta i land i Senglea på östra Malta, efter nästan 40 dagar i limbo ute till havs. Då sades det ha förekommit självmordsförsök, hungerstrejker och en revolt ombord.

AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes